Site pictogram Tilburgers.nl

Johan bij de workshop maquette bouwen

Johan van Broekhoven, een van de bouwers van de Vaderdag-maquette-actie die we volgen, bezocht afgelopen donderdag de eerste workshop bij het Regionale Archief aan Kazernehof voor het bouwen van maquettes.

Johan heeft het gebied tussen Goirkestraat, Bart van Peltplein en Korte Hoefstraat om na te bouwen. “Ik heb de hele blok al bekeken, en mijn vrouw heeft ook oude foto’s geprint waar de oudere huizen op staan van mijn blok. Er zijn op sommige plekken nogal wat veranderingen.  Waar nu de Jumbo en het winkel-centrum is stond een textielfabriek.”

Dat was de fabriek van A. Franken en zonen. Hij was een fabrikant van wollen manufacturen. In 1966 sloot de fabriek, toen werkte er nog zo’n 85 man.

De Goirkestraat in 1915 richting Julianapark. Midden links begint de Wittebollenstraat. De huizen aan de rechterkant maken deel uit van de blok van Johan

“De Pater Ruttenstraat bestond in 1955 dus nog niet”, vervolgt Johan. “Ik heb het nog even nagevraagd, maar daar bij de ingang van Bart van Peltplein was de toegangspoort tot de fabriek. Die fabriek liep helemaal door tot aan de Korte Hoefstraat. En daar was ook een uitgang, of toegangspoort. Precies dezelfde indeling als bij de Kolenboer die een stukje verderop zat.”

“Zo zijn er nog heel wat dingen uit te zoeken.  Wat grappig is dat de grens tussen Groeseind en het Goirke precies over de percelen van het blok lopen.”

“De Korte Hoefstraat en meer oostelijk is Groeseind, terwijl het Goirke doorliep tot aan het Julianapark. Vroeger heette dat trouwens  ‘Het Goirke’.

Afijn, bij de Postduivenvereniging was je ingedeeld in wijken, en dan was het van belang of je uit het Goirke kwam of uit Groeseind.  Die grens loopt zo’n beetje over de erfscheidingen.”

“Ik ga nu de kadasterkaarten bekijken, en afgelopen donderdag heb ik ook meer informatie gekregen over de juiste maten van de blokken en het hout. Dan kan ik daarmee verder mijn wijk te gaan maken”.

Aanstaande zaterdag is er bij het Regionale Archief Tilburg een speciale workshop met uitleg over maquette bouw en bronnenonderzoek.

Mobiele versie afsluiten