Site pictogram Tilburgers.nl

Johan Cruijff University: eerste negen propedeuses uitgereikt aan sportieve studenten

De eerste negen studenten van de Johan Cruijff University hebben hun propedeuse gehaald

Vanmiddag in het stadhuis hebben de eerste negen studenten hun propedeuse-certificaat van de Cruijff University in ontvangst genomen. In het bijzijn van ouders en genodigden ontvingen zij hun certificaat uit handen van initiatiefnemer Lars Hagen en sportwethouder Jan Hamming.

De Johan Cruijff University, dat valt onder Fontys Economische Hogescholen, is een hogeschool speciaal voor studenten die sport bedrijven op topniveau. Deze studenten hebben twee dagen in de week les en de rest van de week moeten ze verdelen over hun sportcarrière en hun studie. Bijzonder is ook, dat deze studenten vanwege hun topsport twee jaar mogen doen over het behalen van hun propedeuse, terwijl andere studenten deze in één jaar moeten behalen. Des te indrukwekkender is het daarom, dat deze eerste negen studenten hun certificaat weldegelijk in één jaar hebben behaald.

De Tilburgse Johan Cruijff University is de derde door Johan Cruijff gevestigde hogeschool voor topsporters na Barcelona en Amsterdam. De vestiging in Tilburg is op 13 mei 2009 geopend in het bijzijn van Johan Cruijff en het eerste jaar startten 25 studenten. De overige 16 studenten zullen hun propedeuse in de loop van dit jaar halen en bovendien is de tweede lichting studenten al gestart.

Johan Cruijff zag het als een groot onrecht dat topsporters na het beëindigen van hun sportcarrière nauwelijks aan het werk kwamen en genoegen moesten nemen met laag betaald werk, doordat zij nooit de tijd hadden gehad om te studeren. Lang niet alle studenten komen in aanmerking voor toelating op de Johan Cruijff University. “Alleen sporters die, naast talent, beschikken over doorzettingsvermogen, discipline en geloof in eigen kunnen, hebben kans de top te halen. Het zijn deze zelfde eigenschappen die nodig zijn om de pittige combinatie van topsport en studie aan de Johan Cruyff University te verwezenlijken.” aldus de website van de opleiding.

Als geschenk voor Johan Cruijff hebben alle negen studenten hun handtekening gezet op een sportshirt van de Tilburg Trappers. Dit shirt zal op een later moment worden overhandigd.

Mobiele versie afsluiten