Site pictogram Tilburgers.nl

Johan van Broekhoven onderzoekt zijn wijk

Ook Oud-Noord-bewoner Johan van Broekhoven (1942) meldde zich zaterdag  enthousiast  als maquettebouwer voor de Tilburg Maquette. Deze maquette staat in een hoek op de eerste verdieping van de bibliotheek aan het Koningsplein, op een speciaal gebouwde tafel van drie bij drie meter. Er omheen staan kasten met boeken over Tilburg.

“Ik ben altijd geïnteresseerd in de geschiedenis en ik zoek een stukje plattegrond van de buurt waar ik geboren ben, rond de Korte Hoefstraat”.

“Ik ben eigenlijk in de Sint Matthias-straat geboren, en die straat bestaat niet nu meer. Met de renovatie van de wijk (red. in Groeseind) is de indeling anders geworden. Er staat nu een groot flatgebouw.”

” Maar met de sloop heb ik wel het naambordje van de straat gekregen, die staat nu achter in de tuin. Ik heb toen met de gemeente overlegd, en die deden niets meer met het bord, zodoende mocht ik het hebben.” lacht Johan.

“Ik woon al 75 jaar in die buurt. Na mijn trouwen ben ik verhuisd naar de Wittebollenstraat waar ik nu al meer dan 50 jaar woon.”

Stadsmuseum Tilburg werkt met vrijwilligers aan de bouw van een maquette van Tilburg. Uitgangspunt is Tilburg in de jaren ‘50 op een schaal van 1:1.000. In 2015 begon Tilburger en modelbouwer Ruud Cleverens met dit ambitieuze werk. In enkele maanden had hij een deel van Tilburg-Oost gereed. Ruud Cleverens overleed in 2016. Sinds juni 2016 wordt vrijwel dagelijks verder gewerkt in de maquettebouwplaats op de eerste etage van de bibliotheek.

Als cadeau voor vaderdag kon iedereen op 16 en 17 juni 2017 een gratis een bouwpakketje ophalen voor zijn of haar (groot)vader, om hiermee één huizenblok van de maquette te bouwen.

En wanneer de maquettebouwers hun werk komen inleveren, geeft Stadsmuseum Tilburg ‘tegoedbonnen’ uit voor Tilburgs zomervermaak, zoals een ijsje, deelname aan een wandeling van de Stadsgidserij of bezoek aan een zwembad.

Johan heeft een gedeelte van de maquette dicht bij zijn woning aan de Wittebollenstraat:  “Ik heb de driehoek van Goirkestraat, Pater Ruttenstraat en de Korte Hoefstraat. Een interessant stukje en vlak bij me thuis. Ben nu bezig om alle mensen te interviewen en gebouwen op te meten, het is best een afwisselend blokje”

“Er zit aan de Goirkestraat nu een garage, dat is een stuk dat helemaal doorloopt tot de Korte Hoefstraat met een poort. Vroeger zat daar een kolenhandelaar, en kwamen de kolen daar binnen.”

“Daarnaast zat bakkerij Paijmans” vervolgt Johan.

“Een grote bakkerij vroeger, met veel ruimte aan de achterkant.”

“De huizen aan de Pater Ruttenstraat zijn volgens mij later gebouwd dan 1955, en ik moet nog uitzoeken wat daar precies heeft gestaan. Waarschijnlijk kleine lage huisjes.”

Johan gaat nog verder op onderzoek uit.

Wordt vervolgd op donderdag 29 juni 2017.

Mobiele versie afsluiten