Site pictogram Tilburgers.nl

Judaskus

Tilburg is niet de beste binnenstad van Nederland geworden, maar Eindhoven.

Eindhoven of all places! Eindhoven, de Calimero der grotere steden. Eindhoven de stad die zich standaard tekort voelt gedaan. Eindhoven de stad die smeekt om serieus genomen te worden. Eindhoven, de stad met een chronisch minderwaardigheidscomplex.

Van harte gefeliciteerd hoor!

En dit allemaal is te danken aan één man en één man alleen: Miel Blok! Miel Blok vraagt u? Ja, u hoort ons goed, schrijver, dichter, columnist Miel Blok is verantwoordelijk voor dit onoverkomelijk gezichtsverlies.

Hoe wij Miel Blok kennen?  Miel zat geregeld naast ons in de kroeg. Grote jongensverhalen delen, gezellig met een biertje.

Ogenschijnlijk met een speciaalbiertje, dit bleek na nader onderzoek ice tea te zijn in een speciaalbierglas.

Hoe meer dronken we werden, hoe geïnteresseerder Miel leek te worden.  Later bleek waarom: hij gebruikte onze teksten voor zijn boek  “Ik ben mijn beste vriend”, voor zijn anusbleekverhaal! Wij liepen 25 jaar geleden al over straat in cowboypakken en hij loopt er nu mee te koketteren.

Om nog maar te zwijgen over de uitvinding van zijn personage “Arie- Wubbo”.

Arie- Wubbo zou de uitvinder zijn van de lepel waar nooit saus aan blijft plakken. Beste Miel, daar gebruiken wij al jaren vorken voor!

Miel presenteert aankomende zaterdag zijn nieuwe boek en heeft er een soundtrack bij gemaakt. En eerlijk gezegd voelen wij ons gepasseerd. Ten eerste dat hij ons er niet voor gevraagd heeft (niet dat wij meteen “ja” hadden gezegd, dat maakt onze onderhandelingspositie wat sterker, laat staan dat wij een soundtrack voor een boek gaan maken. Soundtrack voor een film levert nog altijd meer op kunnen wij uit ervaring spreken), maar ten tweede en misschien nog veel belangrijker, Miel is voor dit proces uitgeweken naar Eindhoven!

Heel artistiek en creatief Tilburg sprak er schande van! Deze actie zou je het beste kunnen omschrijven als een “vlindereffect” en vanaf dat moment zag je alles letterlijk in het honderd lopen hier in Tilburg! Je zag Eindhoven meer en meer zelfvertrouwen krijgen. Er ontstond bluf en warempel werd corrupte gemeentesteun aan de plaatselijke BVO als legaal bestempeld en werden op dezelfde dag spelers gekocht die de BVO nog weleens kampioen zouden kunnen maken. Als PSV dus kampioen wordt, is dat de schuld van Miel Blok! Miel, nu al  “de Guus Meeuwis van literair Nederland” genoemd!

Muziekminnend Tilburg heeft menig traan gelaten. Incubate met haar piano’s op straat. Het prachtige straattoneel van afgelopen september. In principe geweldige initiatieven, overal muziek en toneel op straat! Tilburg leek zich voorgoed uit de vergetelheid te spelen, maar helaas. We hoorden muziek, we hoorden klanken, maar we misten de ziel. Ieder pianist speelde plichtmatig een deuntje, met zijn/haar hoofd ergens anders. Hoe kan Miel ons nou passeren?

Volgens Miel was er niemand in Tilburg te vinden die de ziel van het boek zo goed kon vertolken als zijn Eindhovense vrienden, ook wij niet.

Het uitwijken van zijn boekpresentatie naar Cul du Sac kan ook niet anders genoemd worden dan een Judaskus. We zien Miel nog net niet rondlopen in een bomberjack met daarop “Eindhoven Rockcity”, maar we zien het hem wel denken. De wond van zijn “Eindhoven de gekste”-tattoo is nauwelijks genezen. Miel ziet het ook al voor zich: zijn boekpresentatie op een uitverkocht Dynamo Open air terrein.

Dus eigenlijk mag Tilburg volgens Miel van geluk spreken dat zijn boekpresentatie in ons nederige stadje is in plaats van het bruisende Eindhoven.

Eindhoven, gebouwd op de gloeilamp zonder en ooit één lichtpuntje gevonden te hebben, zou er goud voor over hebben om hem te mogen ontvangen.

Miel jongen, wat let je?
Je was ooit zo’n lieve bescheiden jongen met een gezonde kronkel in je hoofd.

Samen discussiëren over politiek zit er niet meer in, want je bent nog amper te vinden in je oude stamkroegje!

Onze aloude discussie over welke versie van Hurt mooier is, die van Nine Inch Nails (origineel) of Johnny Cash is nog niet beslecht. Met het argument dat het origineel altijd beter is, kom je er niet!

“Ik heb andere dingen te doen.” Krijgen we dan te horen. Zijn die dingen ook beter dan tijd met ons besteden Miel??

Toen we jouw eerste boek kochten waren we namelijk wel goed genoeg. Ja Miel, dat waren wij!
Je hebt onze telefoonnummers toch Miel? Waarom gebruik je die niet meer?

Als je ons mailt, krijgen we alleen nog maar een algemeen mailtje over je kutboek Miel. Niet meer over ons.

Zaterdag hebben we afgesproken, maar dan moeten we je delen met vele anderen Miel.

Shit, we beseffen ons nu pas hoe het allemaal komt Miel. Het is niet je boek. Je bent gaan samenwonen!
Wij roepen u dus op: Ga aanstaande zaterdag 15 oktober om 19.00 uur NIET naar Cul du Sac voor de boekpresentatie van “Arie-Wubbo de ultieme roadmovie (op papier)” en koop zijn boeken niet! We herhalen: Ga aanstaande zaterdag 15 oktober om 19.00 uur NIET naar Cul du Sac voor de boekpresentatie van “Arie-Wubbo de ultieme roadmovie (op papier)” en koop zijn boeken niet!!

Twijfelt u welke boeken dit zijn: ISBN nummers 9789048407125 en 9079679100

Dat zal hem leren, de nestbevuiler!

Link naar de ‘soundtrack’

Mobiele versie afsluiten