Site pictogram Tilburgers.nl

(Junior) Stadsdichters Tilburg dichten voor de koning: “Hoe Tilburg in elkaar zit”

Als de koning naar Tilburg komt om zijn vijftigste verjaardag te vieren, dan vieren de Stadsdichters van Tilburg dat mee.

Stadsdichter Martin Beversluis heeft samen met Rozelijn van Gurp en Jim van Bergen, de huidige en vorige Junior Stadsdichters van Tilburg het gedicht ‘Hoe Tilburg in elkaar zit’ geschreven.

Martin Beversluis schrijft op zijn Facebook-profiel: “DJ Underground Tacticz (Maikel Veldhuis – red.) van Meandertaler had nog wel een paar beats voor dat gedicht, en dus hebben we het ook opgenomen. En daarna hebben Rozelijn, Jim en ik er nog een paar filmpjes bij gemaakt, die door Bart van Dijk van Bibliotheek Midden-Brabant gemonteerd zijn tot videoclip. Iedereen heel hartelijk bedankt voor de samenwerking.”

Hoe veelbelovend en veelzijdig het Koningsdagprogramma ook is, het alledaagse Tilburg zullen Willem-Alexander en Máxima donderdag waarschijnlijk niet zien. Stadsdichter Martin Beversluis, vorige maand gekozen Junior Stadsdichter Rozelijn van Gurp en haar voorganger Jim van Bergen schreven daarom speciaal voor Koningsdag het gedicht ‘Hoe Tilburg in elkaar zit’. Vandaag presenteren ze de videoclip: met de Piushaven en fietsers op de Heuvel, maar óók de wildplasser en de reinigingsdienst ’s ochtends in een verlaten winkelstraat.

“Het idee iets met Koningsdag te doen kwam van voormalig Junior Stadsdichter Jim van Bergen,” herinnert ‘senior’ Stadsdichter Martin Beversluis zich. “In de week dat bekend werd dat het koninklijk paar naar Tilburg zou komen, stond er ineens een e-mail van Jim in mijn mailbox met de strekking: daar wil ik ook aan meedoen, maar dan ben ik geen Junior Stadsdichter meer.”

Zo ontstond gaandeweg het idee dat Jim en Martin het begin van een gedicht over Tilburg schrijven, dat vervolgens een onderdeel werd van de verkiezing van Jims opvolger. “Toen het begin van dat gedicht er was,” vertelt Beversluis, “hebben we in overleg met de Bibliotheek Midden-Brabant besloten dat dit de opdracht zou worden voor alle scholieren die in maart streden om de titel Junior Stadsdichter 2017: maak dit gedicht af.”

“Toen dat plan er eenmaal was,” gaat Martin verder, “ben ik eens gaan kijken of we het dan ook op muziek zouden kunnen zetten. Dankzij Meandertalers DJ Underground Tacticz was die muziek er al snel. In twee etappes hebben we daarna de vocalen opgenomen. Eerst Jim en ik; daarna was Rozelijn van Gurp inmiddels verkozen tot de nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg, dus haar stem hebben we als laatste opgenomen. De Bibliotheek Midden-Brabant maakte tot slot samen met ons een videoclip bij het gedicht.”

Zowel de Stadsdichter als de Junior Stadsdichter had gehoopt op een voordracht voor het koninklijk paar tijdens hun bezoek aan Tilburg, maar dat ging helaas niet door. “En dus gaan we het gedicht nu zo vaak verspreiden via social media, dat het daardoor alsnog bij de koninklijke familie terecht komt.”

Hoe Tilburg in elkaar zit

Gedicht geschreven en voorgedragen door:
Martin Beversluis, Stadsdichter van Tilburg (Martin Beversluis)
Rozelijn van Gurp, Junior Stadsdichter van Tilburg 2017 – 2018
Jim van Bergen, Junior Stadsdichter van Tilburg 2016 – 2017
Video: Bart van Dijk @Bibliotheek Midden-Brabant
Muziek: Meandertaler, Underground TacticZ: DJ

Mobiele versie afsluiten