Juniweer bekeken: warm en nat

Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

weerbericht Het meest opvallende aan juni 2011 was de lange periode van somber, wisselvallig weer met vrijwel elke dag regen. En dat weerbeeld hebben we sinds februari niet meer gehad. De eerste junidagen waren een voortzetting van het zonnige, warme lenteweer. Van 1 tot en met 4 juni scheen de zon vrijwel onbeperkt. Vanaf 5 juni werd het weer wisselvallig met elke dag regen en een aantal vrij sombere dagen. Op 5 en 6 juni kwamen plaatselijk ook zware buien voor, waarbij meer dan 50 mm viel en lokaal wateroverlast ontstond. Vanaf 26 juni maakte zeer warme lucht uit het zuiden een einde aan het sombere, wisselvallige weer en steeg de temperatuur in Nederland snel. Hierdoor werden 27 en 28 juni de warmste junidagen en tropisch van minstens 30 graden. Normaal telt juni gemiddeld één tropische dag. De landelijk hoogste temperatuur op een KNMI-station werd gemeten in Hupsel en Eindhoven: 34,5°C, maar op sommige plaatsen werd zelfs de 35 graden waargenomen zoals in Tilburg en Berkel-Enschot. Uitzonderlijk en extreem hoog voor juni was de minimumtemperatuur in de nacht van 27 op 28 juni, waarbij de temperatuur op veel plaatsen niet onder de 20 graden kwam en dan spreken we van een tropische nacht. Zo werd het in Berkel-Enschot niet kouder dan 20,4°C. De laatste keer dat we een tropische nacht beleefden was op 10 juli van het vorig jaar. Toen zaten we precies tussen twee hete dagen in van ieder 35 graden. Puf, puf.

In zijn geheel was juni een warme maand in De Bilt een gemiddelde etmaaltemperatuur van 16,1°C, tegen een langjarig gemiddelde van 15,6°C. In totaal werden in De Bilt twaalf warme dagen van minstens 20 graden gemeten en daarvan waren vier zomers van minstens 25 graden. Het normale aantal bedraagt veertien, respectievelijk vijf. Ook in het midden van Brabant was juni een Hollandse zomermaand. De gemiddelde middagtemperatuur kwam uit op 22,9°C (normaal 21,4) en in de nacht was dat gemiddeld 12,1 tegen 10,1°C normaal. De hoogste kwikstand werd gemeten in Berkel-Enschot met 35,4°C en daarmee werd het warmterecord van deze maand op dat weerstation verbroken. Het vorige record stond op 34,9°C gemeten op 20 juni 2005.

Juni was dus een natte maand met gemiddeld over het land 96 mm, neerslag tegen 68 mm normaal. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de maandsommen neerslag bijzonder grillig over het land verdeeld, zelfs op korte afstand. Zo werd in Tilburg 55 mm afgetapt, terwijl tien kilometer verderop in Berkel-Enschot in totaal 120 mm werd waargenomen. In de droogste gebieden werd 50 tot 80 mm regen afgetapt. De natste plaatsen registreerden 120 tot 130 mm neerslag. In de Betuwe werd de meeste neerslag afgetapt: het KNMI-station Herwijnen kwam uit op 156 mm. In De Bilt werd 114 mm gemeten tegen een langjarig gemiddelde van 66 mm. In totaal viel er op 18 dagen neerslag en de natste dag was die van de 28e met in totaal 26 mm. Daarnaast onweerde het op zeven dagen en daarvan viel er op één dag ook hagel van 1 cm.

Meest opvallend waren de actieve onweersbuien die op 28 juni over het land trokken. Klik maar eens op onderstaande link en dan weet je hoe de buien verliepen.

In Herwijnen viel 100 mm, waarvan 79 mm in een uur. Een dergelijke neerslaghoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden. Vught werd getroffen door een downburst die enorme schade veroorzaakte. Nabij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 cm. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen. Al eerder in de maand waren er plaatselijk zware buien. Op 5 en 6 juni viel plaatselijk meer dan 50 mm en lokaal ontstond er wateroverlast.

Tenslotte scheen de zon gemiddeld 219 uren tegen 201 uren normaal. De zon was het meest te zien in het Waddengebied. Van de KNMI-stations was Den Helder (De Kooy) het zonnigst met 262 zonuren. In het oosten en zuidoosten van het land scheen de zon het minst: Maastricht kwam niet verder dan 188 zonuren. In De Bilt en Berkel-Enschot werden respectievelijk 200 en 212 zonuren geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 192 mm. Van 1 tot en met 4 juni scheen de zon iedere dag vrijwel onbeperkt; in totaal 57 uren. Tijdens de wisselvallige fase rond het midden van de maand verliepen een aantal dagen vrij somber, waarbij op één dag de zon zelfs helemaal niet scheen en dat was op 25 juni.

Bron: KNMI en Jean-Paul Korst

Geef een reactie