
De Tilburgse cabaretière Karin Bruers, jaren geleden bekend geworden van ’t Bènkske koopt het ‘Duvelhok’. Karin Breurs, ook de bedenker van Social Sofa, wil in deze voormalige textielfabriek in het centrum van de stad, een ‘social salon’ beginnen, een kapsalon waar ouderen en demente mensen hun haar kunnen laten verzorgen, maar waar ze vooral andere mensen kunnen ontmoeten. Verder komt in het gebouw een glas- en mozaïekatelier en kunnen kunstenaars er hun werk tonen. Karin Bruers, bekend van haar theatershows en – sinds kort – haar boeken, zal het Duvelhok ook zelf als werkplek gaan gebruiken. In de zomer gaat zij in het oude pand een experiment met een-op-een talkshows doen, als pilot voor Omroep Brabant.
Het Duvelhok, een rijksmonument aan de Sint Josephstraat 133, werd in 1862 gebouwd als katoenspinnerij voor de firma Deen. Omstreeks 1880 vestigde Constant Lombarts hier een wollenstoffenfabriek, die hij in 1896 verkocht aan Louis de Wijs. Vanaf 1911 was het een dependance van BeKa en werd het gebruikt als plek waar ruwe wol werd ontward, schoongemaakt en met smoutolie behandeld. Omdat dit werk bekendstond als ‘duivelen’ en omdat de arbeiders er nogal smerig uitzagen, werden ze ook wel ‘duvel’ genoemd.

De Social Sofa’s zijn de versierde betonnen banken die eerst in Tilburg en later ook op andere plekken in Nederland opdoken, vanuit de gedachte dat mensen vaker eens op een bankje moeten zitten om een beetje bij te praten. Inmiddels zijn er ook social sofas in het buitenland, onder meer in China en Italië.
In 2010 was de Universiteit van Tilburg (UvT) nog in beeld als nieuwe eigenaar van het Duvelhok. De voormalige katoenspinnerij zou worden verbouwd tot studentencentrum. Dat ging uiteindelijk niet door vanwege bezuinigingen.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Goedemorgen samen,
Wanneer is de opening van het Duvelhok?
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet,
Elly Smits
Madonna’s Fitness voor Vrouwen.
06-53328350