Site pictogram Tilburgers.nl

Katja en Ellen. The kiss of death?

“Miel Blok is Tilburger en auteur van het boek ‘Ik ben mijn beste vriend‘. Hij heeft een wekelijkse column op Tilburgers.nl. Daarnaast is hij eigenaar van communicatiebureau ’t Schrijfblok. “

Het Glazen Huis in Eindhoven is weer afgebroken. De disk-jockeys mochten afgelopen vrijdag naar buiten om thuis te gaan douchen en hun eigen gezin te gaan vervelen tijdens de kerstdagen. Serious Request 2010 is afgelopen. Hoera! Het Rode Kruis mag liefst 7,1 miljoen Euro op de rekening bijschrijven. Nog driemaal hoera! De HIV-positieve kindertjes in Afrika staan te springen en te juichen om de centjes. Medicijnen zullen ze een wat draaglijker leven geven. Nederland blij, Afrika blij. Of toch alleen het Rode Kruis blij?

Van 18 tot en met 24 december sloten Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zich op in een doorzichtige container op de Markt in Eindhoven. Doel: zoveel mogelijk centjes lospeuteren om aan het Rode Kruis te doneren. Serious Request is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een rage. Iedereen die zichzelf een celebrity noemt, zet zichzelf voor paal voor een paar tientjes, bedrijven wedijveren met elkaar om de grootste donatie en het Nederlandse publiek vraagt braaf muziekjes aan tegen betaling. Giel, Gerard en Coen waren een krappe week lang belangrijker dan voetbal, de fratsen van Geert Wilders en de sneeuw die Nederland plat legde. Heel het land trok zijn bankrekening leeg, om die van het Rode Kruis te spekken. Geheel in de stijl van Kerstmis. Het Rode Kruis kan nu aan de slag. De centjes zinvol besteden.

Ze deden het al eerder. Heel erg zinvol investeerde het Rode Kruis eerdere giften niet altijd. In 1997 kwam aan het licht dat een afdeling van het Engelse Rode Kruis aandelen had gekocht van geld dat ze van particulieren hadden gekregen. En niet zomaar aandelen! Ze hadden een deeltje gekocht in het Britse bedrijf Vickers, dat artillerie en tanks maakte. Het Engelse tabloid The Sun kwam met het op zijn minst opmerkelijke bericht. Ik las het pas veel later en vond het een wat vergezochte vorm van self-fulfilling prophecy. Het is duidelijk dat ook medicijnen en andere hulpmiddelen ieder jaar duurder worden. Dan begrijp ik ook nog wel dat een organisatie als het Rode Kruis zich met investeringen wil wapenen tegen de inflatie. Maar om dan te investeren in wapens? Tja, dat zou je zonder al teveel moeite wat minder humaan kunnen noemen. Mensen doden elkaar met de wapens die Vickers heeft verkocht. Het Rode Kruis vaart wel bij de verkochte wapens. Bij goede bedrijfsresultaten, worden de aandeeltjes meer geld waard. En de hulporganisatie rukt uit naar de gebieden waar de slachtoffers van de Vickers-spulletjes zijn gevallen. Daarmee stijgen de donaties weer. Het mes snijdt aan twee kanten. Zo wint het Rode Kruis niet alleen de strijd tegen hogere prijzen, maar maakt het na verloop van tijd met wat mazzel zelfs winst! Ik kan niet wachten op een uitgebreid verslag over het bonussysteem binnen het Rode Kruis.

Ik heb me ver weg gehouden bij Serious Request. Terwijl ik Katja Schuurmans best eens had willen zien tongzoenen met Ellen ten Damme, Willie Wartaal graag in levenden vlezige lijve plankjes wilde zien stapelen, Karin Bloemen een zelfgehaakte sjaal willen zien overhandigen voor de veiling of PSV bijna dagelijks langs zien komen alsof trainen niet meer nodig is. Voor het goede doel had ik zelfs wel even naar de weinig verheffende grappen van Nico Dijkshoorn willen luisteren. Om zo de pijn van de minder bedeelden beter te kunnen begrijpen. Al die pracht. Al die bekende Nederlanders waar vaak geen mens van heeft gehoord… Ik ben thuis gebleven. Tanks en het goede doel mixen wat mij betreft net zo lekker als water en olie. Vickers bestaat al een tijd niet meer. Het maakt tegenwoordig deel uit van het Britse conglomeraat BAE Systems Land & Armament. Een aandeel BAE kostte afgelopen maandag £336,30. Misschien moet ik maar gewoon gaan investeren. Zoals het Rode Kruis. Voor €7.135.707,00 kunnen de hulpverleners ook weer een mooi slagje slaan. Het zou me niets verbazen als BAE Systems Land & Armament een nieuwe aandelenemissie voorbereidt. Om het Rode Kruis te kunnen voorzien. En vervolgens nieuwe tanks en granaten te maken. Zou het Rode Kruis hopen dat die wapens dan worden verkocht in Afrika? Zodat ze in ieder geval een deel van het Aids-probleem oplossen? Nederland zal toch wel een keer om resultaten gaan vragen? De tongzoen van Katja en Ellen… Ik doe mijn best om de gedachte uit mijn hoofd te verdrijven dat het wel eens een kiss of death kon zijn geweest!

Noot: voor de kritische lezer. Het ging in 1997 maar om een bedrag van £867. Niet veel, maar nog steeds niet meer merkwaardig.

Mobiele versie afsluiten