Ook dit jaar is Kessels Muziekinstrumenten museum weer gratis te bezoeken tijdens het nationale museumweekend dat wordt gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 april 2017 tussen 12.00 en 17.00 uur. In het afgelopen jaar kijkt het Kessels museum terug op een opnieuw stijgend aantal bezoekers die zonder uitzondering ronduit verbaasd zijn wat Kessels hen toont. “Onbekend maakt echt onbemind!”
Op 14 februari 2017 overleed op 84-jarige leeftijd de heer Ad Peeters, laatste telg uit een (andere) beroemde muziekinstrumentenbouwers familie uit Tilburg. Al bij leven heeft de familie Peeters haar steun toegezegd aan Kessels, want de vader van Ad Peeters (Frans Peeters Sr.) had het vak van instrumentenmaker immers geleerd in de beroemde fabriek van Mathieu Kessels.
Veel zeldzame gereedschappen uit de fabriek van Peeters zijn afkomstig uit de fabriek van Kessels en vinden nu samen met enkele zeer zeldzame muziekinstrumenten hun weg weer terug naar Kessels. Op de twee dagen: 8 en 9 april 2017 gaat Kessels Muziekinstrumenten museum op gepast wijze aandacht besteden aan de familie Peeters.
Zowel de Tilburgse instrumentenbouwers Kessels, Peeters als Passier bouwden in de afgelopen eeuw naast blaasinstrumenten ook grote aantallen slaginstrumenten. Via een recent opgerichte groep van fanatieke verzamelaars zullen zij gedurende het museum-weekend bij Kessels diverse antieke Tilburgse trommen tentoonstellen. Ook zullen zij enkele workshops over deze ‘vintage’ trommen houden.
Op zondag 9 april 2017 kunnen bezoekers van Kessels bovendien genieten van live muziek door het Opstaporkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg, maar ook door een ‘Petit Harmonie’. Dit miniatuur harmonieorkest bestaat uit slechts zes personen, maar maakt muziek voor 60 man compleet met een flinke dosis humor!
Bestuur en vrijwilligers van Kessels museum nodigen iedereen van harte uit tijdens het gratis museumweekend van 8 en 9 april 2017 om dit, onder het genot van een kopje koffie, zelf te komen aanschouwen. Het Kessels Muziekinstrumenten Museum is gevestigd naast het Drögecomplex aan de Goirkestraat in tilburg.
De oprichter van de Kessels fabriek was Mathieu Kessels (en tevens de vader van de vermoorde Marietje Kessels) en een gedreven en vooruitstrevende ondernemer, componist, organisator en stimulator van het muziekleven, die vooruit liep op zijn tijd, en waarschijnlijk ook in Kessels Fabriek Tilburg. Rond 1920 had de fabriek meer dan 450 werknemers in dienst en was daarmee naast de textielindustrie en de NS werkplaats een van de grootste werkgevers van de Tilburg.