Kessels’ instrumentenfabriek is vereeuwigd in een kunstwerk in het Spoorpark

Mathieu Kessels in het werk van Tom Dubelaar. Foto: John Geerts

In het Spoorpark is op vrijdag 23 september 2022 het nieuwe kunstwerk onthuld dat verwijst naar de historische muziekinstrumentenfabriek van Matthieu Kessels, die hier gestaan heeft. Het kunstwerk, tegelijk een monument, is een geschenk van het Kesselsmuseum, dat sinds deze zomer is gevestigd aan de Stationsstraat in het ‘Huis van de Muziek’, voorheen bekend als de Harmonie. Het werk is, geheel belangeloos, gemaakt door kunstenaar Tom Dubelaar.

De onthulling van het kunstwerk werd verricht door de kleinzoon van Matthieu Kessels: Ton Kessels, die al sinds de jaren 1960 in Utrecht woont. Hij haalde herinneringen op uit zijn jeugd in Tilburg, waarbij hij wist te vertellen dat het gele gebouw waar nu Omroep

Ton Kessels, kleinzoon van Mathieu Kessels. – Foto: Paula Anguita Van der Schaaf

Tilburg en stichting Spoorpark kantoor houden, gebouwd is op de fundamenten van de Villa St. Caecilia van de familie Kessels. En ook de naam st. Caecilia is niet toevallig gekozen: het is de beschermheilige van de muziek.

Volgens Wikipedia: Cecilia (Latijn: Caecilia) (? – omstreeks 230) is een Romeinse martelares en heilige in de Katholieke Kerk. De gedenkdag van de heilige is 22 november. Volgens de legende kwam ze uit een Romeinse voorname familie: Caecilia.

Ton Kessels vertelde verder dat zijn grootvader één van de eerste sociale werkgevers was. In zijn tijd was het bespelen van een muziekinstrument alleen weggelegd voor de elite die het zich kon veroorloven. Maar door het productieproces te moderniseren, waardoor het een vorm van lopende band werk werd, konden muziekinstrumenten goedkoper worden geproduceerd, zodat ook de werknemers zelf een instrument konden bespelen. Tal van Tilburgse orkesten en fanfares zijn geworteld in deze geschiedenis.

Geef een reactie