Site pictogram Tilburgers.nl

Kessels Museum neemt afscheid van Peter Vermijs en Hans vd Muijsenberg

Afscheid van bestuursvoorzitter Peter Vermijs en secretaris Hans van den Muijsenberg. Foto Wil van Gool

Na ruim 22 jaar namt Peter Vermijs afscheid als bestuursvoorzitter van Stichting Kessels Museum. Onder zijn inspirerende leiding heeft de organisatie een belangrijke transitie doorgemaakt, waaronder de succesvolle verhuizing van de oude locatie naar het huidige Kessels Museum in het Huis van Muziek aan de Stationsstraat. Dit nieuwe onderkomen heeft bijgedragen aan de missie om muziek maken te verbinden, door een unieke beleving voor bezoekers te creëren.

Ook Hans van den Muijsenberg, die als bestuurssecretaris een grote rol speelde in de professionalisering en verhuizing, nam afscheid. Zijn toewijding en expertise hebben het museum mede gevormd tot de levendige plek die het nu is.

Peter Vermijs. Foto: Wil van Gool

Peter Vermijs blikt terug over zijn tijd bij het museum: “Vooral de ontwikkeling in de beginperiode 2003. Mij werd gevraagd mee te werken en de stichting bestuurlijk van de grond te tillen. Het museum stond bij ons in de Theresia-buurt en daar werd ik gevraagd deel uit te maken van het bestuur. Ik vroeg buurtgenoten Hans van de Muijsenberg, de huidige ook aftredende secretaris, en Bert van Herreveld, reeds afgetreden, om mee een bestuur te vormen.”

Peter vervolgt: “Er was niets: geen registratie, geen huisvesting, geen uitgebreid vrijwilligersbestand. De huisvesting werd gerealiseerd in een fabriekspand van Jan Melis, aan de Lovense Kanaaldijk, vervolgens in het oude gemeentehuis van Berkel Enschot en later in het Mommerskwartier. Die huisvesting had geen klimaatbeheersing en tastte de instrumenten erg aan. We hebben door de jaren heen hard gewerkt om het vertrouwen van de gemeente te winnen. Een motie in de gemeenteraad heeft het tij doen keren. ”

Peter besluit: “De opening van het huidige Kessels Museum in de Stationstraat op 1 juli 2022, in het huidige Huis van Muziek door de burgemeester was een hoogtepunt! Op basis van een ontwikkelingsplan ‘Met de Muziek mee’ werd met investeringssubsidie de ruimte daar gerenoveerd en ingericht tot een stijlvol en goed toegankelijk museum met een prachtige collectie en het KidsMuziekLab, met een educatieve programma, en het Restauratie-atelier. Er is veel werk verricht met enthousiaste en betrokken vrijwilligers en ook nog veel te doen maar nu staat dit vierde museum van Tilburg per 2024 goed op de kaart. Waar de Tilburger en alle vrijwilligers trots op mogen zijn.”

 

Mobiele versie afsluiten