Site pictogram Tilburgers.nl

Kick-off Cultuurfonds

Initiatiefnemer Jan Gevers in gesprek

Goed nieuws voor Tilburgse kunstenaars en artiesten. Tilburg roept een cultuurfonds in het leven. Een geldpotje dat culturele projecten een steuntje in de rug moet geven. “Met oog voor startende kunstenaars”, aldus initiatiefnemer Jan Gevers.

Met vijf andere bedrijfsleiders zat hij in het najaar van 2011 rond de tafel. Ze wilden allemaal, nu er op alle fronten bezuinigd wordt, iets betekenen voor het Tilburgse vestigingsklimaat. “Want als bedrijf wil je in een bruisende stad zitten. Er moet iets te doen zijn”, zegt hij. Zo ontstond het idee voor het Cultuurfonds Tilburg. De gemeente omarmde het plan en schoof aan. “Het doel is een unieke verbinding tussen ondernemingen, gemeente, kunstenaars en burgers te laten ontstaan”, zegt wethouder van Cultuur Marjo Frenk. Ze is ‘enorm blij’, met de betrokkenheid van ondernemers bij onze cultuur.

Ondernemers kunnen meedoen voor 5.000 euro per jaar, voor minimaal drie jaar. Een bedrijf krijgt daar niet direct iets voor terug. “Het is niet zoiets als een sponsoring”, aldus Gevers. “Donateurs moeten maar één reden hebben om mee te doen, en dat is een bruisende stad willen behouden.” De gemeente denkt voldoende geldschieters te hebben in haar eigen netwerk. Tilburg verdubbelt het binnen gehaalde bedrag tot maximaal 100.000 euro per jaar.

Daarnaast heeft ook het publiek een stem, door middel van ‘crowdfunding’. Een commissie beslist welke projecten interessant genoeg zijn om te steunen. Het fonds levert dan een basisbijdrage. De rest van het geld moet van het publiek komen. Iedereen kan via een nog te lanceren website geld doneren voor een project. De kunstenaar moet daarom ‘uit zijn atelier komen’, vinden de initiatiefnemers, en zijn eigen netwerk inzetten. Wanneer er niet genoeg geld is opgehaald om het project uit te werken, krijgt het publiek haar geld gewoon terug.

Over het soort projecten dat het fonds zal steunen, is nog geen duidelijkheid. Frenk: “Het kan om van alles gaan, ook een kunstwerk bijvoorbeeld.” Wel staat vast dat het gaat om kunst voor en door Tilburg, en dat het fonds beginnende kunstenaars een kans wil geven.

Op dit moment staat het cultuurfonds nog in de kinderschoenen. In het najaar van 2012 moet alles rond zijn. Gevers: “De komende maanden gaan we donateurs werven, de selectiecommissie invullen en zorgen dat de websites online komen.” Daarna moet de bekendheid van het fonds ‘groeien als een inktvlek’.

Mobiele versie afsluiten