Site pictogram Tilburgers.nl

Kletsnatte dinsdag, daarna licht wisselvallig en fris

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: kletsnatte dinsdag, daarna licht wisselvallig en fris. Op maandag wisselen zon en wolken elkaar af, waaruit enkele buien vallen en kunnen we bijkomen van de herfstachtige zondag. Daarbij staat er een matige wind en loopt het kwik op naar de 18 graden. Dinsdag trekt een depressie over de Noordzee welke gepaard gaat met perioden met regen dat de hele dag aanhoudt. Woensdag en donderdag zien er een stuk beter uit. Op een enkele bui na is het overwegend droog, maar wel fris want warmer dan 14 graden zal het niet worden. Ook de nachten worden kouder met 5 tot 7 graden. Op het einde van de week moeten we hurricane Lorenzo in de gaten houden die op woensdag boven de Azoren bevindt en richting IJsland trekt, maar daarna zich uitbreidt tot over onze omgeving. En dat laatste gaat in het weekeinde gebeuren, waardoor het onstuimige, maar ook zachte herfstweer met 18 tot 19 graden, terug zal keren.

De herfstcarrousel draait op volle toeren, waarbij de ene na de andere depressie ons een bezoek brengt. Daarbij valt er soms veel neerslag in de vorm van buien of perioden met regen. Rondom Tilburg is er afgelopen week zo’n 30 mm gevallen. In het noorden en noordwesten viel deze hoeveelheid binnen een dag. Zo viel sinds gisterochtend in Emmeloord 45 mm, Marknesse en Berkhout hadden ieder 39 en in het Drentse Gieten werd nog 38 mm opgevangen.

Een enorm neerslaggebied is afgelopen nacht namelijk via het westen van Brabant ons land binnengekomen en heeft rond 12.30 uur ons land verlaten. Daarom viel er in Berkel-Enschot maar af en toe wat regen met maximaal 1 tot 2 mm, terwijl in andere delen van het land het juist plensde van de regen.

Oorzaak is een depressie die op deze zondag vanaf Engeland via de Wadden naar Scandinavië koerst, waardoor de wind flink is toegenomen. Nadat het neerslaggebied is weggetrokken werd het droog, maar zijn we van het onstuimige herfstweer nog niet af. De regen ging vanmiddag over in buien die tegen de avond worden deze steeds intensiever met kans op een klap onweer. De wind neemt nog verder toe en tijdens buien zijn windstoten mogelijk tot 70 km/u. In de avond is het dan ook bar en boos. Pas in de nacht sterven de buien uit en wordt droog. Daarbij neemt de wind in kracht af en zakt de temperatuur naar de 13 graden.

Op maandag is de depressie van zondag opgenomen in een lagedrukgebied dat zich dan boven de Oostzee bevindt. Tegelijkertijd ligt er voor de kust van Ierland een nieuwe depressie die vrijwel hetzelfde pad volgt als die van vandaag. Alleen stopt deze op dinsdag boven de Noordzee en zal helemaal leeglopen.

Dat komt omdat deze in het lagedrukgebied wordt opgenomen en zich gaat uitbreiden vanaf Rusland tot aan het zuiden van Frankrijk. Dinsdag zal dan ook een complete regendag worden, waarbij er 20 tot 30 mm gaat vallen. Maandag daarentegen zitten we er precies tussenin. Droog houden we het niet, maar het blijft beperkt tot enkele buien.

Daarbij staat er een matige westenwind en wordt het een graad of 18. Op woensdag breidt het lagedrukgebied zich nog verder uit tot over Afrika en tegelijkertijd komt er boven Groot-Brittannië een hogedrukgebied te liggen. Van die laatste gaan we op woensdag en donderdag profiteren. Zon en wolken bepalen het weerbeeld, waaruit nog een enkele bui kan vallen maar het blijft overwegend droog. Met een noordwestenwind wordt wel lucht vanaf de poolstreken aangevoerd, waardoor de thermometer op beide dagen slechts 14 graden zal aanwijzen. Ook de nachten worden kouder met 5 tot 7 graden.

Daarnaast zien we op woensdag iets spectaculairs verschijnen. En dat is namelijk hurricane Lorenzo die zich boven de Atlantische Oceaan bevindt en dat is precies boven de Azoren. Deze verhuist op donderdag naar het noorden richting IJsland en Groenland en begint daar een paar dagen rond te cirkelen. Tevens begint deze zich uit te breiden tot over onze regio en dat vindt in het weekeinde plaats. Het onstuimige herfstweer keert dan weer terug, maar ook de zachte lucht want het kwik stijgt naar 18 tot 19 graden. Op vrijdag kunnen we van Lorenzo al de eerste symptomen krijgen als er enkele buien gaan vallen.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten