Site pictogram Tilburgers.nl

Knikkeren om de Emmapassage

Het doet een beetje denken aan kleine kinderen op de speelplaats. Ze zouden samen spelen, maar tijdens het spel wil de een wat anders gaan doen en als de ander niet meer meedoet, dan spelen ze niet meer samen.

Ik heb het natuurlijk over de gemeente Tilburg en vastgoedreus Wereldhave. Ze zouden samen de binnenstad opknappen en hadden al een heel spel bedacht. Als jij nou dit doet, dan doen wij dat en als jij dan zus, dan wij zo…”Wij kopen die Hema en V&D wel en als jullie dan ervoor zorgen dat we een nieuwe straat kunnen maken en twee woontorens mogen bouwen… verdienmodel u weet wel, dan knappen wij het samen wel op.”

“Oh, eh en ja we hebben nog een probleempje, iets met beton waar auto’s in kunnen… Nou ja, daar hebben we het nog wel over en de raad kan dan toch niet meer terug. We noemen het een haakje. Ze zeggen toch wel A en ze zullen het hele alfabet gaan afmaken, want anders…”

“Anders spelen we niet meer samen.”

“Als de gemeente nou die oude parkeergarage van de Emmapassage niet van ons koopt, dan doen we niet meer mee en maken we de verbouwing van die passage niet af. Dan blijft het stuk tot de Kattenrug zoals die nu is… en dat wilt u toch zeker niet?”

Dit verhaal stinkt, en wel om twee redenen.

Ten eerste. Wereldhave heeft in 2015 deze parkeergarage zelf gekocht van de vorige eigenaar en ook toen zat de gemeente Tilburg er als huurder in. Het is dus een smoes dat Wereldhave de parkeergarage niet zou kunnen verkopen met de gemeente als huurder er in. Ze hebben het ding immers zo ook gekocht!

Ten tweede. Als Wereldhave echt 8,4 miljoen euro nodig heeft van de gemeente Tilburg om de verbouwing van de Emmapassage af te maken, dan kan ze dat ook gewoon eerlijk zeggen. “Beste dames en heren, onze aandelenkoers valt wat tegen en jullie willen een toffe binnenstad, kunnen jullie wat bijleggen?” Kan. Daar kan de gemeenteraad dan iets van vinden en een besluit over nemen. En die parkeergarage houden ze dan lekker zelf, of niet… maar dat staat er dan los van.

Het lijkt me sterk dat Wereldhave daar niet voor te porren zou zijn. Zo niet? Dan is er inderdaad sprake van chantage, dan wel een hele vreemde aap op zolder van de Emmagarage. En wie ‘m vindt mag ‘m houden.

Mobiele versie afsluiten