Site pictogram Tilburgers.nl

Koel begin maar zomers einde van de week

weerberichtDe weersverwachting voor de komende week: herfstachtig begin, maar zomers einde. Maandag is regenachtig en koud met 15 tot 16 graden. Dinsdag valt er nog een enkele bui en vanaf woensdag is het droog. Temperaturen stijgen elke dag tot wel 25 gradenmei-regen-blad-groeizaam op vrijdag gevolgd door regen- en onweersbuien.

Het begin van de astronomische zomer op deze 21e is belabberd. Een strook met regenbuien heeft ons vanochtend gepasseerd en dat gaat de komende 36 uur door. Het anti-zomerweer wordt compleet gemaakt met middagtemperaturen die ver onder normaal liggen. Pas halverwege de week zien we herstel en wordt het later zelfs even zomers. Vandaag (21 juni) is voor weerkundigen belangrijk hoe de wind staat in verband met het verdere verloop van de zomer.

06-16-2015-Spoorlaan-Natuurmuseum-VVVDe wind zal namelijk dan altijd in die hoek terugkomen. Aangezien we te maken hebben met een zuid tot zuidwestenwind zullen we een normale Hollandse zomer krijgen. Want hierdoor wordt regelmatig met een zuidelijke wind warme lucht aangevoerd, maar wel snel gevolgd door buien die veroorzaakt wordt als de wind de zuidwesthoek opzoekt. De afgelopen weken hebben we daar al een voorproefje van gehad en dat zet dus door. Langdurige periodes met warm zomerweer van minstens vijf tot tien dagen hoeven we in juli en augustus dan ook niet te verwachten.

Deze zondag is een mooi voorbeeld. Want met de zuidelijke wind is warme lucht onze regio binnengestroomd. Vanochtend rond acht uur was het al 15 graden en door alle buien is daar nog niet veel bijgekomen. Maar vanmiddag verschijnen er opklaringen en dan zul je voelen dat het warm wordt.

Vooral als de zon zich laat zien, want dan stijgt de temperatuur richting de 20 graden. Er kan nog steeds een enkele bui vallen, maar de meeste neerslag hebben we al gehad. Vanavond en vannacht blijft het vrijwel overal droog. Maar tegen de ochtend nadert vanuit het westen een neerslaggebied waar we de hele maandag last van zullen hebben.

De week begint dan ook kletsnat. Perioden met regen bepalen het weer op maandag en deze wordt in de loop van de dag steeds intensiever. Pas tegen de avond verschijnen er wat opklaringen, maar dan krijgen we bezoek van een aantal buien. Met al die nattigheid wordt zeer koude lucht aangevoerd. Het kwik in de thermometer zal namelijk niet verder stijgen dan 15 tot 16 graden! Tenslotte waait er een stevige wind uit het westen tot zuidwesten, waardoor het meer herfst is dan zomer.

Vanaf dinsdag verdwijnt langzaam de Schaapsscheerderskou, zoals ze deze koele periode in deze tijd van het jaar ook noemen. Temperaturen beginnen langzaam te stijgen tot zelfs zomerse waarden van 25 graden op het einde van de week en in het weekeinde. Dinsdag is de overgangsdag. Er kan nog een enkele bui vallen en de temperatuur klimt naar de 17 tot 18 graden.

Vanaf woensdag kunnen we de paraplu thuis laten en krijgen we een aantal droge dagen voorgeschoteld. Daarbij wisselen wolken en zonneschijn elkaar af bij een stijgende temperatuur. Woensdag is het zo’n 20 graden, donderdag 22 en vrijdag zou wel eens zomers kunnen verlopen met minstens 25 graden. Maar ja, we hebben te maken met een Hollandse zomer dus neemt de kans op regen- en onweersbuien in de loop van vrijdag snel toe.

Mobiele versie afsluiten