Site pictogram Tilburgers.nl

Koel en droog. Vanaf donderdag wisselvallig en warmer

Alle foto’s van John Geerts
De weersverwachting voor de komende week: koel en droog, vanaf donderdag wisselvallig en warmer. Maandag wordt de koelste dag van de week met maximaal 19 graden. Daarbij begint de dag met een afwisseling van zon en wolken gevolgd door meer bewolking in de loop van de dag. Daaruit kan dan nog een bui vallen.

Dinsdag en woensdag zijn de beste dagen. Het blijft droog en met een mix van wolkenvelden en zonneschijn stijgt het kwik naar 21 tot 22 graden. Vanaf donderdag wordt het nog warmer tot wel de zomerse waarde van 25 graden in het weekeinde. Nadeel is wel dat het wisselvallig wordt met regelmatig buien.

Gisteren, zaterdag, viel na ruim twee weken droogte eindelijk weer eens neerslag. Het was wel niet veel met 2 mm in onze regio, maar de natuur was er blij mee. In Eindhoven en ’s-Heerenberg (Gelderland) werd nog 5 mm opgevangen. De dag begon met flinke zonnige perioden. In de loop van de ochtend kwamen al de eerste stapelwolken gevolgd door steeds meer bewolking in de middag. Tegen de avond viel daar een bui uit gevolgd door lichte regen. Na een paar uur werd het al droog, maar de bewolking bleef. Het neerslaggebied hoorde bij een koufront dat over het land trok. Maar daarvoor werd het nog zomers warm, waardoor het in Tilburg nog ruim 26 graden kon worden. Afgelopen nacht klaarde het op en zakte het kwik tot een graad of 10.

Deze zondag startte exact hetzelfde als de dag ervoor: zeer zonnig met daarna een afwisseling van stapelwolken. Het enige verschil is dat het vandaag droog zal blijven en dat de temperaturen duidelijk lager zijn dan we de afgelopen drie weken gewend waren. Want warmer dan 21 tot 22 graden zal het niet worden en zulke ‘lage’ kwikstanden hebben we sinds 15 juni niet meer gezien toen het 21,8°C werd. Bij dit alles staat er een matige noorden tot noordwestenwind, kracht 2 tot 3. Oorzaak is een enorme depressie ten oosten van ons en een hogedrukgebied in het westen, waarmee lucht vanaf de poolstreken wordt aangevoerd. Dat zullen we de komende nacht merken als de temperatuur naar 8 graden daalt.

Dat is een frisse start van de maandag die voor de rest uit een mix van wolkenvelden en zonneschijn zal bestaan. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, waaruit een buitje kan vallen. Met 19 graden wordt het de koelste dag van de week.

Op dinsdag neemt het hogedrukgebied tijdelijk in kracht toe en duwt de depressie naar het oosten. Dat betekent dat bij ons de neerslagkansen afnemen en dat de temperatuur langzaam begint te stijgen naar de 21 graden.

Op woensdag zet de depressie de tegenaanval in, waardoor het hogedrukgebied begint af te brokkelen. De wind draait hierdoor naar het zuiden, waardoor het nog iets zachter wordt met een graad of 22.

Vanaf donderdag zijn we onder invloed gekomen van de depressie en dat betekent dat we te maken krijgen met neerslaggebieden. Het wordt wisselvallig met geregeld buien die tot in het weekeinde en zelfs daarna aanhouden. Ondertussen heeft het hogedrukgebied zich op de Atlantische Oceaan herstelt en komt onze kant weer op. We blijven dan ook steeds maar in die noord tot noordwestelijke stroming zitten. Het grote verschil is echter dat het hogedrukgebied gevuld is met warme lucht.

De thermometer zal dan in het weekeinde ook zomerse waarden aangeven van rond de 25 graden. Maar doordat de lucht over de Noordzee komt kunnen er gemakkelijk buien ontstaan. Kortom, het wordt Hollands zomerweer. Hoeveel neerslag er gaat vallen is nog onduidelijk, want de weermodellen verschillen nogal. Zo geeft het ene weermodel 20 mm aan op donderdag en de ander maximaal 5 mm. En dat geldt eigenlijk voor alle dagen. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat we vanaf donderdag de paraplu bij de hand moeten houden.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten