Site pictogram Tilburgers.nl

Koel en nat begin van augustus

weerbericht2016-07-28-1887-ff-Speelland-HortensiaVandaag is de laatste dag van de julimaand die warm en droog is verlopen. Vrijwel elke dag kwam het kwik boven de 20 graden uit, waarvan twaalf dagen boven de 25 graden en daarvan waren er drie tropisch. De hoogste temperatuur werd op de 20e bereikt met 36,2°C in Berkel-Enschot en Tilburg.

Op de KNMI-stations werden op die dag vrijwel overal dagrecords gebroken. Het warmste station was daarbij Eindhoven waar de thermometer 35,2°C aanwees, gevolgd door Arcen (35,1) en Twenthe en Gilze-Rijen met ieder 35,0°C. Na drie kletsnatte maanden, waarbij in mei en juni ieder minstens 100 mm werd opgevangen, viel er in tot en met gisteren (30 juli) 30 mm.

2016-07-23--BW-Reuzenrad--NS-Plein--KermismiddagVandaag komt daar nog een aantal millimeters bij. De laatste keer dat zulke hoeveelheden neerslag werden geregistreerd was afgelopen oktober en december toen er in totaal respectievelijk 38 en 37 mm viel. Op deze zondag kan het dus meer dan 30 mm worden.

Vannacht viel al een enkele bui en deze worden in de loop van de middag talrijker. Dat komt omdat er hoog in de atmosfeer koude lucht vanaf de poolstreken wordt aangevoerd tot -18 graden. Aangezien het aan de grond zo’n 22 graden wordt kan het verschil oplopen tot 40 graden. Als die grens wordt bereikt wordt de atmosfeer onstabiel en kunnen de buien gepaard gaan met onweer en windstoten.

2016-07-25-Rogge GraanBij dit alles staat er een matige noordwestenwind. In de loop van de avond en nacht kan er verspreid nog een bui vallen, maar de meeste kracht is er wel uit. Er verschijnen opklaringen die de temperatuur flink laten zakken. Achter de buien stroomt de koude lucht binnen en als het helder wordt kan het kwik zakken tot onder de 10 graden. Daar waar nog bewolking hangt is het een graad of 13.

2016-07-04 Zuring WilhelminakanaalDeze periode van het jaar (20 juli – 20 augustus), ook wel bekend als de Hondsdagen, is normaal gesproken de warmste periode van het jaar. In de eerste week klopte dat nog met op 20 juli de warmste dag van het jaar tot nu toe, maar daarna ging het steeds verder bergafwaarts. Ook deze week is van warm zomerweer geen sprake.

Lagedrukgebieden boven Scandinavië bepalen namelijk het weerbeeld. Dat komt omdat de lagedrukgebieden vanuit het westen steeds aangevuld worden met nieuwe depressies. Hogedrukgebieden krijgen dan geen kans om bij ons voet aan de grond te krijgen.

De maandag lijkt veel op dat van vandaag. Het is half tot zwaar bewolkt en in de middag valt er een enkele bui bij 22 graden. Dinsdag en woensdag kunnen wel eens de slechtste dagen van de week worden. In de nacht van maandag op dinsdag nadert vanaf het westen een eerste regenzone dat over België koerst.

2016-02-14 Krokus Paars Regen AisWij komen precies op de rand van dat neerslaggebied te liggen. Maar ja, het hoeft maar heel even naar het noorden op te schuiven en we krijgen een natte dinsdag voor onze kiezen. We zullen het ook aan de temperatuur merken. Tijdens de neerslag zakt het kwik naar de 18 graden en anders wordt het slechts een graad of 20. Een koel en nat begin dus van augustus.

2016-05-30 Regenbui Hoosbui RegenOp woensdag komt alweer de volgende over ons heen die vooral in de ochtend de sluizen opent. In de middag wordt het droger en krijgen we af en toe de zon te zien. De temperatuur kruipt iets omhoog en komt op 23 graden uit. Na de regen van dinsdag en woensdag krijgen we voor de rest van de week te maken met buien die met een klap onweer gepaard kunnen. Het weer wordt namelijk onstabieler door opnieuw aanvoer van koude lucht hoog in de atmosfeer tot omstreeks -16 graden.

2016-07-18-Bij-op-Euonymus-Japonica-Ovatis-AureusAangezien op donderdag de kwikstanden oplopen tot rond de zomerse waarde van 25 graden neemt de kans daarop steeds meer toe. We zullen het zien aan de stapelwolken die overal gaan ontstaan.

Op vrijdag is het iets minder warm met een maxima van een graad of 22, maar opnieuw staan er (onweers)buien op het menu. In het weekeinde komen we dan eindelijk tot rust. De depressies zetten koers richting Finland en daarvoor in de plaats krijgen we een hogedrukgebied boven Frankrijk dat zich uitbreidt naar onze omgeving. De neerslagkansen nemen af en er zijn flinke zonnige perioden. Het wordt warmer met meer dan 25 graden op zondag.

Mobiele versie afsluiten