Site pictogram Tilburgers.nl

Koel en nat

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: koel en nat. In de loop van zaterdag vallen er buien die op zondag overgaat in regen wat de hele dag aanhoudt. In totaal kan er op beide dagen zo’n 20 mm vallen.

Daarbij is het op zaterdag met 15 graden behoorlijk koel en met een stevige wind zal het fris aanvoelen. Op zondag is het wat zachter als het een graad of 18 wordt. Na het weekeinde wordt het licht wisselvallig. Elke dag kan er een bui vallen, waarbij de temperatuur de hele week op 18 graden blijft steken. Tegen het einde van de week neemt de wind verder toe.

Met regen en vooral veel wind kwam er gisteren een einde aan de prachtige nazomer die zo’n twee weken heeft geduurd. Daarbij werden 15 warme dagen van 20 graden waargenomen, waarvan er acht de zomerse grens van 25 graden overschreden en twee die minstens 30 graden haalde. Met als klapstuk op de 15e een temperatuur van 36,1°C in Berkel-Enschot en 35,1°C in Gilze-Rijen die als warmste septemberdag ooit sinds 1901 de boeken is ingegaan.

En toen brak de herfst afgelopen dinsdagmiddag aan. Het weer ging zich er helemaal naar gedragen. Na vijf zeer zonnige dagen, met iedere dag het maximaal aantal zonuren, kwam in de loop van woensdag bewolking opzetten waaruit in de avond buien vielen. In de nacht ging dat nog even door, maar daarna werd het droog en beleefden we een aardige donderdag.

Tot laat in de middag bleef het droog en zagen we in de ochtenduren nog vele uren de zon. In de middag kwam er bewolking opzetten en vielen de eerste buien aan het begin van de avond. Ondertussen zijn we ook in koele lucht terechtgekomen, want warmer dan een graad of 18 werd het niet. Overigens een normale temperatuur voor de tijd van het jaar, maar voor deze maand is het wel de ‘koudste’ dag tot nu toe. Want de komende dagen wordt het allemaal nog frisser. De laatste keer dat we zo’n kwikstand bereikte was op 10 juni toen het in Tilburg 18,0°C werd.

De komende uren moeten we de paraplu bij de hand houden, want er trekken buien over onze regio en de wind trekt verder aan. Oorzaak is een depressie die vandaag boven Ierland lag en via Engeland naar de Noordzee trekt waar het vrijdag aankomt. De barometer is ook flink aan het dalen. De vrijdag begint nog met een afwisseling van zon en wolken en blijft het droog. In de middag neemt de bewolking snel toe en gaan er buien vallen bij temperaturen die op maximaal 15 graden uitkomen. De wind is matig, kracht 4, en komt uit het zuiden tot zuidwesten en draait in de avond naar het noordwesten. In de avond neemt de verder toe met kans op een noordwesterstorm aan de Belgische kust en mogelijk in Zeeland. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot zo’n 100 km/u. Rondom Tilburg zullen de windstoten oplopen tot 75 km/u.

Op zaterdag is de depressie verder getrokken naar Duitsland. Met een noordwestelijke stroming houdt de aanvoer van koele lucht aan, waardoor de thermometer maar een graad of 15 zal aanwijzen. En omdat er een stevige wind staat voelt het nog frisser aan. Op zondag krijgen we te maken met de passage van een neerslaggebied. Er zijn perioden met regen, waarbij er meer dan 10 millimeter zal vallen.

Maar met 18 graden wordt het wel iets zachter. Op maandag neemt de kracht van de depressie verder af. In de ochtend kan er nog een bui vallen, maar in de middag is het droog. De zon zullen we niet zien, waardoor de temperatuur op 18 graden blijft steken. Voor de rest van de week blijft het licht wisselvallig en verandert er niets aan de temperatuur. Wel trekt vanaf woensdag de wind aan, doordat er een depressie bij Ierland is gearriveerd. Deze neemt verder in kracht toe en breidt zich verder uit tot over Spanje en Duitsland. Op vrijdag gaat de depressie aan de wandel en ligt dan boven Wales, maar trekt zich dan snel terug naar het noorden. Hierdoor blijft het tot en met het volgende weekeinde nog wel wisselvallig en onstuimig.

Mobiele versie afsluiten