Site pictogram Tilburgers.nl

Koel herfstweer op zaterdag gevolgd door aangenaam voorjaarsweer op zondag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Koel herfstweer op zaterdag gevolgd door aangenaam voorjaarsweer op zondag. Het weekeinde zal dus twee gezichten kennen. Op zaterdag vallen er buien die afgewisseld worden door opklaringen. Met 14 graden en een stevige wind is het behoorlijk fris. Op zondag neemt de wind af, laat de zon zich regelmatig zien en blijft het droog. Met 17 graden zal het een stuk aangenamer voelen dan de dag ervoor. Na het weekeinde blijft het droog en krijgt de zon in de loop van de week steeds meer de overhand. Hierdoor stijgt het kwik naar zo’n 20 graden op woensdag en donderdag.

Vandaag wordt april afgesloten en deze zal de boeken ingaan als de zonnigste ooit gemeten sinds 1901. In De Bilt scheen de zon namelijk 285 uur, waarmee het record uit 2007 toen er 280 zonuren werden gemeten, werd gebroken. In Berkel-Enschot kwam het tot 287 uren zonneschijn, maar dat was wel daar de op één na zonnigste grasmaand ooit gemeten.

Want het record in onze regio staat op 297 zonuren uit 2007. Daarnaast was april met 4 tot 5 mm vrij droog. Tot en met 27 april werd er zelfs nog maar 0,4 mm opgevangen en behoorde toen tot de op twee na droogste april ooit. Maar sinds 28 april kwamen de buien ons land binnen en vulde de regenmeters zich. Hogedrukgebieden waar we vrijwel de hele maand mee te maken hadden maakten in de laatste dagen namelijk plaats voor depressies. De bewolking nam toe en er vielen dus buien.

Afgelopen dinsdag en woensdag werden zelfs de somberste dagen van de maand met respectievelijk 1 en 2 uur zonneschijn. En zo weinig zonneschijn hebben we sinds 20 maart niet meer gehad toen die dag zonloos verliep. Op deze donderdag viel het gelukkig mee. Na de buien in de nacht werd het overdag droog en wisselden zon en wolken elkaar af. Daarbij liet de thermometer in Tilburg nog een waarde zien van maximaal 18 graden.

De maandwisseling naar mei zal de komende dagen spectaculair worden ingeluid met een aantal stevige buien. Het zijn echte voorjaarsbuien die met onweer, windstoten en hagel gepaard kunnen gaan. Aan het begin van deze avond trokken de eerste buien Zeeland al binnen en daar onweerde het stevig. In de komende uren volgen nog meer buien die vanuit België over Brabant zullen trekken. In de nacht vallen er nog enkele buien.

Op vrijdag worden deze intensiever en kunnen in de middag gepaard gaan met een klap onweer. Bij dit alles waait het matig tot vrij krachtig en lijkt het wel herfst. Dat wordt nog versterkt door de temperatuur die niet verder zal stijgen dan een graad of 15, maar door de wind zal het enkele graden frisser zijn. Oorzaak is een depressie die vandaag boven de Britse Eilanden ligt en op vrijdag boven de Noordzee. Met een zuidwestelijke stroming wordt onstabiele lucht aangevoerd, want hoog in de atmosfeer op 5 km hoogte, daalt het kwik de komende nacht tot -29 graden en dat is voer voor buien en dat zullen we op vrijdag dus merken.

Op zaterdag is de depressie verder getrokken naar Scandinavië. Wij komen dan nog net aan de rand ervan te zitten en dat betekent dat er de hele dag nog buien gaan vallen, alleen niet meer zo fel en intensief als op de vrijdag. Daarbij blijft het wel hard waaien bij een temperatuur van slechts 14 graden. Ondertussen zien we boven Spanje een hogedrukgebied ontstaan dat onze richting opkomt en zondag al boven onze omgeving komt te liggen. Hierdoor verdwijnt de neerslag en houden we een mix van wolkenvelden en zonneschijn over.

In vergelijking met de dagen ervoor wordt het een prachtige zondag, want de wind neemt af en de temperatuur stijgt naar zo’n 17 graden. In de loop van zondag brokkelt het hogedrukgebied af, maar wordt opgevolgd door een nieuwe die tussen IJsland en Schotland ligt. Deze verplaatst zich naar de Noordzee en blijft daar tot en met donderdag hangen.

Hierdoor draait de wind in eerste instantie naar het noorden en later naar het oosten. In de eerste dagen van de nieuwe week hebben we nog last van wolken, maar deze lossen vanaf dinsdag steeds meer op. De zon krijgt dan de overhand en van neerslag is geen sprake. Het kwik gaat verder omhoog van 17 graden op maandag tot een graad of 20 vanaf woensdag. Op vrijdag lijkt het allemaal voorbij te zijn als depressies het heft in eigen hand nemen en het hogedrukgebied verdrijven. Neerslag en bewolking nemen dan weer toe en de temperaturen beginnen weer te zakken

Mobiele versie afsluiten