Koel met buien, vooral op zaterdag

Weersverwachting voor het weekeinde van 25 en 26 augustus 2018.

Zaterdag buien en zondag meest droog weer. Daarbij is het fris met 18 tot 20 graden. Op zaterdag is het compleet herfstweer met een komen en gaan van buien, waarbij in de middag deze vergezeld kunnen gaan van donder en bliksem. Daarbij waait het stevig, kan er zo’n 10 mm vallen en wordt het niet warmer dan 17 tot 18 graden.

In de avond wordt het langzaam droog en dat zet op zondag door die zonnig begint. Op het einde van de dag neemt de bewolking alweer toe gevolgd door lichte regen. In de avond en nacht gaat deze over in buien. Na het weekeinde wordt het dinsdag zomers warm met een graad of 25. Maar dat moeten we op woensdag meteen bekopen met buiig weer en lagere temperaturen.

Het bijltjes hakken van records gaat maar door. Zo werd afgelopen woensdag in De Bilt dit jaar al de 52e zomerse dag van 25 graden geregistreerd. Daarmee werd het
record uit 2006 met in totaal 51 dagen uit de boeken geschreven. Daarnaast kwam er een einde aan een ander record: de langste reeks van warme dagen van minstens 20 graden achtereen. In De Bilt werd op donderdag de laatste warme dag genoteerd, want morgen is het voorbij.

Dat betekent dat we vanaf 24 juni tot en met 23 augustus alleen maar dagen hebben gehad, waarbij de thermometer 20 graden of meer aanwees en in totaal zijn dat er nu 60. Schrijf het maar bij in het unieke weerboek van 2018.

Maar het weer gaat drastisch veranderen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het gaat zelfs fris aanvoelen omdat het hard gaat waaien. De afgelopen dagen was het nog aardig warm met op dinsdag en woensdag temperaturen van 28 en 27 graden in Berkel-Enschot. Donderdag werd het 24,5°C. We begonnen nog met zonnig weer, maar tegen de avond nam de bewolking toe, maar neerslag viel er nog niet uit. Dat gebeurde pas in de nacht en beperkte zich tot lichte regen. De temperatuur zakte daarbij naar een graad of 15.

Vrijdag begon met een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn, maar in de loop van de middag neemt de bewolking alweer toe. Met amper 20 graden zal het fris aanvoelen, want de wind begint flink aan te trekken tot matig, kracht 4. Oorzaak van de lage temperaturen is een depressie boven Scandinavië die eindelijk weet door te dringen door het woud van hogedrukgebieden.

Het gevolg is dat de wind vrijdag naar het westen draait en in het weekeinde naar het westen tot noordwesten. Koelere lucht stroomt dan via de Noordzee over onze regio. Dit staat garant voor wolken en omdat het zeewater de laatste maanden al aardig is opgewarmd ontstaan er gemakkelijk buien.

Het laatste weekeinde van augustus zal dan ook twee gezichten kennen. Een zaterdag die buiig zal verlopen en een zondag die nog zonnig begint, maar met lichte regen eindigt. Zaterdag is een wisselvallige dag met een komen en gaan van buien, waarbij meer dan 10 mm aan neerslag wordt verwacht. In de middag kunnen de buien vergezeld gaan van donder en bliksem. Daarbij waait het nog steeds matig. Het is een echte herfstdag die compleet wordt gemaakt met een temperatuur van 17 tot 18 graden. Daarmee wordt het in onze regio de koudste dag sinds 22 juni.

In de nacht naar zondag zijn de buien het land uit en start de dag met flinke opklaringen. In de middag wordt het weer bewolkt en valt er wat lichte regen uit. Met 20 graden kruipt het kwik iets omhoog. In de avond en nacht neemt de intensiteit van de neerslag toe en vallen er buien.

Op maandagochtend kan er nog een enkele bui vallen, maar daarna wordt het droog bij opnieuw een graad of 20. Vanaf dinsdag krijgen we te maken met een hogedrukgebied die boven Duitsland komt te liggen. Met een zuidelijke stroming
wordt dan ineens warme lucht aangevoerd, waarbij de temperatuur naar de 25 graden kan gaan. Daarmee wordt het de mooiste en tevens warmste dag van de week.

Maar het is maar van korte duur, want het hogedrukgebied schuift door richting Polen. Hierdoor ziet een depressie boven het noorden van Spanje kans om naar het noorden te trekken. Het gevolg is dat we op woensdag met buien te maken krijgen die de temperatuur laat dalen tot maximaal 23 graden. Vervolgens nadert alweer een volgend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden.

Dat is voor ons eigenlijk niet zo goed omdat de wind dan naar het noordwesten gaat draaien. Buien en koeler weer staan dan op het programma, waarmee we de maand augustus en dus ook de meteorologische zomer van 2018 gaan verlaten.

Geef een reactie