Site pictogram Tilburgers.nl

Koel met een enkele bui

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: koel met een enkele bui. Ook het laatste weekeinde van augustus zal koel verlopen, waarbij we soms de paraplu nodig hebben. Op zaterdag is het nog 21 graden, maar op zondag wordt het een graad of 18 door alle bewolking. Buien vallen vooral in de loop van zaterdag en op zondagochtend. Maandag wordt een dag met buien, maar daarna wordt het langzaam beter en stijgen de temperaturen naar een graad of 23 bij veel zonneschijn.

Het is maar aankwakkelen met deze zomer voor wat betreft de temperatuur. Deze wil maar niet stijgen en bleef deze maand al een aantal keren onder de 20 graden. Donderdag gebeurde dat al voor de zesde keer. De koudste dag was die van 17 augustus toen het overdag niet warmer werd dan 16,5°C. Maar wat dacht je van de nacht van dinsdag op woensdag.

Het kwik dook toen onder de 10 graden en kwam in Berkel-Enschot en Tilburg uit op 9,4°C en zo koud is het deze maand nog niet geweest. Voor zulke lage nachttemperaturen moeten we terug naar 25 juni toen het zelfs nog kouder werd met 7,9°C. Kijken we naar het weerbeeld deze week dan viel dat reuze mee, integendeel het voelde zelfs zomers aan.

De zon scheen namelijk op dinsdag en woensdag uitbundig bij temperaturen van ruim 23 graden. Het zijn wel de momenten waar je deze zomer van moet genieten, want meer zit er gewoon niet in. Misschien dat september nog voor een mooie nazomer kan zorgen wat ik overigens wel verwacht. Gisteren was het gedaan met het mooie weer. Tot laat in de middag overheerste de bewolking en viel er in de ochtend nog een bui uit of viel er wat motregen. Aan het begin van de avond klaarde het flink op en liet de zon zich zien. We kregen dan ook een mix van opklaringen en wolkenvelden en dat hielden we de hele nacht, waarbij de temperatuur rond de 10 tot 11 graden schommelde.

We hebben op dit moment te maken met een depressie boven de Baltische Zee dat naar Polen trekt en daar vandaag aankomt. Met een noordelijke wind wordt niet alleen frisse lucht, maar ook enkele buien aangevoerd. Temperatuur komt op 19 graden uit en bij voldoende zonneschijn zou de 20 graden nog kunnen worden aangetikt. Boven Schotland ligt een hogedrukgebied en probeert zich in het weekeinde uit te breiden tot over onze omgeving.

Deze gaat dan ook het gevecht aan met de depressie, waardoor de noordelijke stroming in stand wordt gehouden. Maar dat betekent wel veel bewolking. De zaterdag begint droog, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. In de middag kan er een buitje vallen en stijgt het kwik naar de 21 graden. Op zondag begint de depressie zich te roeren. De bewolking is dan hardnekkig en vallen er vooral in de ochtend buien. In de middag is het droog, maar doordat we de zon nauwelijks zien wordt het met maximaal 18 graden fris.

Op maandag wordt de depressie steeds sterker en neerslaggebieden trekken dan over onze regio. Er vallen geregeld buien bij een graad of 20. Op dinsdag zien we dat het hogedrukgebied terrein gaat winnen. De dag begint nog met buien afgewisseld met opklaringen. In de loop van de dag wordt het droog en dat houden we voor de rest van de week. De zon speelt de hoofdrol met soms wat hoge sluierwolken. De thermometer zal dan zo’n 23 graden aanwijzen en dat is een mooie start van september. Hiermee laten we de meteorologische zomer achter ons en is de herfst begonnen, maar van herfstweer is geen sprake eerder van mooi nazomerweer. Of dit verder doorzet is niet te zeggen.

Mobiele versie afsluiten