Site pictogram Tilburgers.nl

Komkommertijd voorbij, op naar raadsverkiezingen 2014

De columnDit zullen de meeste gemeenteraadsleden van de vele kleurrijke, lokale partijen die Nederland telt beseffen. Hierdoor kunnen er de komende tijd, in heel wat gemeentes van Nederland, zowel links als rechts, kleine haarscheurtjes ontstaan in de ‘solide’ coalities en opposities, die de afgelopen zittingsperiode elkaar ‘door dik en dun’ hebben gesteund.

Brabant Kiest logoOpeens beseffen de lokale politieke partijen dat 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, wel heel erg snel dichterbij komt en dat er nu een tijd aanbreekt van ‘ieder voor zich en god voor ons allen’. In elke lokale politieke partij wordt nu de balans opgemaakt. Waar worden we op afgerekend ? Waarmee deden we het goed en waar kunnen we nog scoren? Wie schuiven we als nieuwe lijsttrekker of lijstduwer naar voren en wie van onze  prominenten gunnen we een plek in de achterhoede? Zowel de lokale coalitie als oppositie partijen zijn waarschijnlijk al druk doende met het schrijven van hun ‘nieuwe’ verkiezingsprogramma’s.  Daarnaast zullen er ook nog nieuwe partijen opdoemen aan het firmament, welke ook een poging zullen ondernemen naar het gemeentelijk pluche.

Wat dit voor de toekomst van het, in de afgelopen drieënhalf jaar, politiek ingeslapen, kleine provinciestadje Tilburg en de nog vreemdere, brede Tilburgse coalitie van de partijen PvdA, VVD, D66, CDA en GroenLinks zal gaan betekenen. Hierover kunnen we alleen nog maar gissen. Maar toch even wat verhalen uit de wandelgangen op een rijtje:

Verder is het natuurlijk afwachten hoe we in deze eindtijd door de diverse partijen worden  bestookt  met verkiezings-gerelateerde moties en andere creatieve raadsvragen. Individuele moties, gerommel in de marge noem ik dat, die eigenlijk alleen maar bedoeld zijn om de kiezer op een dwaalspoor te brengen en zieltjes te winnen. Ik ben nu al benieuwd hoe de afrekening van de (Til)burgers volgend jaar op 19 maart 2014 zal uitpakken voor het politieke klimaat in de zesde stad van het land Tilburg. Zet de vuurpijlen alvast maar klaar en wacht even af welke politieke partijen de kortste lontjes hebben.

Met vriendelijke groet Norbert

Mobiele versie afsluiten