Site pictogram Tilburgers.nl

Koning Winter arriveert

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Koning Winter klopt aan de deur. Op zaterdag is het nog maar 5 graden en op zondag liggen de temperaturen overdag al rond het vriespunt. Wel is het grijs en krijgen we op beide dagen amper de zon te zien. Uit die bewolking kan op zaterdag nog een winters buitje vallen. Na het weekeinde wordt het nog kouder. In de nachten gaat het matig vriezen en overdag komt de temperatuur niet meer boven het vriespunt uit. Vanaf donderdag wordt het wat minder koud.

Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen: het wordt droog! Vanaf zaterdag breekt er namelijk een droge en later ook zonnige periode aan. De laatste keer dat dit plaatsvond was eind september – begin oktober 2023. Belachelijk lang geleden dus. Maar wat een begin van 2024. Dan hebben we het natuurlijk over storm Henk die op 2 januari over ons land raasde en vooral de kustgebieden en rond het IJsselmeer tekeer ging.

Daar was ook code oranje actief en terecht. IJmuiden en Vlissingen hadden ieder minstens een uur lang windkracht 9 en daarmee was het de eerste storm van dit jaar een feit. Na storm Gerrit was dit de tweede storm van het winterseizoen. IJmuiden tikte zelfs even windkracht 10 aan. Schiphol en Vlieland noteerden daarbij windstoten van maximaal 112 km per uur. IJmuiden had nog 118 km per uur en dan spreken we van orkaankracht.

Vrijwel overal langs de kust vielen bomen om of werden zonnepanelen van daken gerukt. Pas in de nacht naar 3 januari werd het eindelijk rustig. Maar overdag trokken op woensdag stevige buien over die in Berkel-Enschot nog 13 mm achterlieten. Eindhoven hadden 23 mm en Wilhelminadorp 18 mm. Tijdens buien werd nabij de grens met België een tornado waargenomen die van huizen en schuren de daken de lucht in lieten vliegen. Wat nu toch steeds een probleem vormt is het hoge water en de totaal verzadigde bodem. En daar zijn we voorlopig niet van af. Ook op  donderdag vielen er van tijd tot tijd buien met tussendoor wat opklaringen. Met amper 9 graden is het nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. Toen storm Henk overtrok werd het zelfs bijna 12 graden.

Vandaag is het in de ochtend is even droog, maar in de middag trekken alweer buien over en wordt het een graad of 8.

Beiden stormen (Gerrit en Henk) hebben de atmosfeer zo door elkaar geschud dat we vanaf het weekeinde de winterkou ingaan die wel eens lang zou kunnen duren. We krijgen namelijk te maken met zowel een hogedrukgebied boven Ierland als met een hogedrukgebied boven Scandinavië. Deze smelten in de loop van zaterdag samen tot één groot hogedrukgebied.

Dit gaat gepaard met veel bewolking waar in de middag een winters buitje uit kan vallen. Temperatuur zakt daarbij terug tot de normale waarde voor de tijd van het jaar en dat is zo’n 5 graden. Op zondag is het zover en ligt het hogedrukgebied boven de Noordzee en reikt vanaf Spanje tot aan Finland. De wind draait naar het noordoosten en ijskoude lucht komt onze kant op. In Zweden vriest het namelijk in de nacht zo’n 40 graden en overdag is het -10°C. Een gedeelte van die kou weet ons vanaf zondag te bereiken. Het is nog wel een grijze dag, maar warmer dan kwikstanden van rond het vriespunt zal het niet worden. Daarbij neemt de wind toe tot matig en ligt de gevoelstemperatuur op -3 graden!

Na het weekeinde versterkt de kou zich en dalen de temperaturen nog verder. We kunnen zelfs een paar ijsdagen verwachten en dat betekent dat het kwik de hele dag onder het vriespunt blijft. Daarbij neemt de wind nog verder toe en wordt het gevoel allemaal nog kouder.

De windchill, zoals ze dat noemen, kan in de nachten oplopen tot bijna -10 graden en overdag ligt deze op matige vorst van minstens -5. Kortom, de dikke winterjas kan weer uit de kast. Dat betekent dat er ook schaatsplezier kan ontstaan en dat kunnen we dan op het einde van de week doen op ondiepe plassen. Van neerslag is geen sprake meer en de zon laat zich uitgebreid zien en dan vooral op dinsdag en woensdag. In de loop van donderdag vertrekt het hogedrukgebied naar IJsland, waardoor depressies vanaf Rusland en de Azoren proberen onze kant op te komen. Maar dat gaat in eerste instantie niet lukken als op vrijdag het hogedrukgebied wordt versterkt. In de loop van het weekeinde proberen de depressies het opnieuw wat gepaard kan gaan met sneeuw.

Mobiele versie afsluiten