Site pictogram Tilburgers.nl

Koning Winter stapt met sneeuwhopen de regio binnen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Koning Winter stapt met sneeuwhopen de regio binnen. Het wordt een kou-inval die zijn weerga niet kent. Zaterdag is een overgangsdag en wordt het nog zo’n 7 graden, maar in de avond vriest het al. Daarbij trekt de wind flink aan en ligt de gevoelstemperatuur in de middag al rond het vriespunt.

In de loop van de dag valt er neerslag die steeds meer winters wordt en uiteindelijk sneeuw. Op het einde van de avond ligt er een sneeuwdek van 2 cm. Daarna sneeuwt het de hele nacht én de hele zondag door. Het sneeuwdek groeit en verder en kan tot 20 cm reiken. Vervolgens komt op zondag de temperatuur overdag niet meer boven het vriespunt uit is het maximaal –3 graden. Maar het gaat nog harder waaien en daarmee wordt het een ijskoude zondag met een gevoelstemperatuur van –8 graden! Na het weekeinde wordt het kouder en kouder en liggen de middagtemperaturen op –6 graden en in de nachten kan strenge vorst optreden van meer dan –10 graden. En elke dag kunnen er sneeuwbuien vallen. Wel neemt de wind af. Kortom, kleed je maar goed aan en houd de sneeuwschuiver bij de hand.

Het doet me altijd goed als weersverwachtingen uitkomen en vooral als deze een winterse periode beloven. Het blijft tenslotte een verwachting en soms houdt het weer zich daar niet aan. Vorige week donderdag werd de komende kou voor dit weekeinde al verwacht en daar kwam afgelopen zondag de sneeuwverwachting ook nog eens bij. En het mooie is dat beide nu ook uitkomen. Heerlijk. En het werd elke dag spannender en spannender. Zo werd gisteren in het noorden van het land, voor aanstaande maandagochtend, een sneeuwdek verwacht van 30 tot 40 cm. Vanochtend zagen we dat die hele sneeuwdump naar het zuiden is opgeschoven en dan vooral het midden en zuiden van Nederland die nu onder de sneeuw komt te liggen. In onze regio moeten we daarom rekening houden met 20 tot 30 cm sneeuw! En dat is het begin van een winterse periode die tenminste tot eind volgende week zal aanhouden. Met vanaf zondag elke middag matige vorst van -5 graden en in de nachten tot -10 graden of zelfs lager. Kortom een serie ijsdagen staat ons te wachten wat in de nachten gepaard gaat met soms strenge vorst.

Maar zover is het nog niet en zitten we op deze donderdag nog steeds in het zachte weer, waarbij de temperaturen al drie dagen de 10 graden aantikte. Daarbij viel in de afgelopen dagen ook nog eens een bak met regen. In Berkel-Enschot en Tilburg viel in deze maand al 19 mm, Helmond 33 en natste station tot nu toe is Leende waar inmiddels al 37 mm is afgetapt. En toen kwam deze schitterende donderdag. Afgelopen nacht begon het op te klaren, waardoor de ochtend met heel veel zonneschijn begon. In de middag dreven er wolken voorbij en bleef het droog. De komende uren trekt een neerslaggebied over dat gepaard gaat met buien. In de loop van de nacht is het droog en verschijnen er opklaringen en zakt het kwik naar de 6 graden. De vrijdag geeft eigenlijk hetzelfde weerbeeld en blijven we in de zachte lucht, waarbij het opnieuw een graad of 11 kan worden. Wel is er wat meer bewolking.

En dan het weekeinde. Koning Winter klopt namelijk op de deur, zeg maar gerust hij bonst op de deur. We krijgen een kou-inval die zijn weerga niet kent. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Groenland die zich gaat uitbreiden tot over het hele noorden van Europa. Hiermee komt een oostelijke stroming op gang met aanvoer van lucht vanaf de poolstreken. Zaterdag is een overgangsdag. Het is bewolkt en met 7 graden nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar.

In de loop van de dag stroomt de kou onze regio binnen en in de avond vriest het al. Daarbij trekt de wind aan van matig tot vrij krachtig en liggen de gevoelstemperaturen al rond het vriespunt. En dat is nog niet alles, want er valt ook neerslag die een winters karakter krijgt. In de ochtend is het nog droog, maar in de loop van de dag gaat het regenen, snel overgaand in (natte) sneeuw.

Op het einde van de avond kan er al 2 cm liggen omdat de temperatuur dan onder het vriespunt is gedoken. Vervolgens blijft het de hele nacht sneeuwen. Als we op zondagochtend dan de gordijnen opendoen bevinden we ons in een winterse wereld en ligt er een sneeuwdek van zo’n 7 cm. Vervolgens blijft het de hele zondag doorsneeuwen en groeit het sneeuwdek verder en verder en kan tot 20 cm reiken. Dat is wel afhankelijk hoe precies de sneeuwzone over onze regio zal trekken. Daarbij vriest het de hele dag en blijft de temperatuur steken op -3 graden. Maar omdat het nog harder gaat waaien zal het ijskoud aanvoelen tot wel -8 graden! In de nacht naar maandag valt er van tijd tot tijd sneeuw en wijst de temperatuur -7 graden aan, maar voor het gevoel is het dik -10.

Na het weekeinde houdt het ijskoude winterweer aan, maar neemt de wind vanaf dinsdag wel af. Overdag hebben we temperaturen die niet verder stijgen dan -6 graden gemiddeld en de nachten gaan naar de -10 graden of zelfs lager en dan spreken we van strenge vorst. Vooral als het opklaart en in combinatie met een pak sneeuw dan heb je snel deze diepvriestemperaturen te pakken. Hoelang deze winterse periode aanhoudt hangt af van de sterkte van het hogedrukgebied dat vanaf dinsdag boven Scandinavië komt te liggen. Want depressies op de Atlantische Oceaan zetten steeds de aanval in en dat betekent dat er elke dag sneeuwbuien kunnen vallen. Woensdag lijkt een droge dag te worden met opklaringen. Daarna rukt de depressie verder onze kant op en vallen er opnieuw sneeuwbuien. In het weekeinde lijkt het gedaan met de kou omdat de wind naar het zuidwesten draait en zachte lucht onze kant op komt. Maar vaak zie je bij zulke strenge kou dat deze stroperig is en zich niet zo snel laat wegjagen.

Mobiele versie afsluiten