Koninklijke onderscheiding voor Pieter Siebers

Pieter Siebers uit Tilburg ontving op dinsdag 3 juni 2025 een Koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Pieter Siebers krijgt deze onderscheiding voor zijn
jarenlange en veelzijdige inzet op het gebied van erfgoed, cultuur, onderwijs en sport in Tilburg.
Burgemeester Weterings reikte de onderscheiding uit tijdens de onthulling van het lichtkunstwerk in de nieuwe torenspits van de voormalige Sacramentskerk op dinsdag 3 juni in de Pelgrimhoeve, Pelgrimsweg 27 in Tilburg.

Van 2003 tot 2020 was Pieter Siebers actief binnen de Werkgroep Kerk en Klooster in de Tilburgse wijk Armhoef. Deze werkgroep zette zich in voor het behoud van de Sacramentskerk. Mede dankzij zijn inspanningen is het vooraanzicht van de kerk bewaard gebleven. In 2020 ging de werkgroep over in Stichting SPiTS, waarvan Pieter Siebers tot op heden secretaris is.

Onder zijn bezielende leiding werd het mogelijk om een nieuwe torenspits te realiseren, voorzien van een lichtkunstwerk, waarmee een belangrijk element van het Tilburgse stadsbeeld is hersteld.

Daarnaast is Pieter Siebers sinds 2011 bestuurslid van Stichting Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Hij zet zich hier op vrijwillige basis in voor het behoud en de presentatie van religieus erfgoed, onder andere via tentoonstellingen en educatieve projecten zoals het schoolprogramma Maria in de School. Ook in de sportwereld is zijn betrokkenheid zichtbaar. Als voorzitter van de tennisafdeling van Were Di (sinds 2021) draagt hij bij aan een toegankelijke en inclusieve sportomgeving. Hij ontwikkelde initiatieven rond sport voor ouderen en stimuleerde naschoolse opvang waarbij tennis wordt gecombineerd met huiswerkbegeleiding.

Op cultureel en maatschappelijk vlak was Pieter Siebers eerder actief als secretaris van Stichting L’Avventura, waar hij multidisciplinaire ontmoetingen organiseerde in het Tilburgse cultuurveld. Daarnaast was hij vijf jaar voorzitter van Stichting Wereldpodium, waarvoor hij debatten, lezingen en ontmoetingen op touw zette rondom mondiale thema’s, waaronder de Peerke Donderslezing en het Wereldcafé.

Bijzonder is ook zijn langdurige inzet voor Tilburg University, waar hij van 1992 tot 2023 in diverse functies werkzaam was. Als projectleider Academisch Erfgoed speelde hij een cruciale rol in het veiligstellen en zichtbaar maken van het kunst- en erfgoedbezit van de universiteit. Dankzij zijn inzet zijn archieven, collecties en de geschiedenis van de universiteit systematisch vastgelegd en geïntegreerd in het beleid. Tot op heden is hij actief als lid van de Commissie Erfgoed en Kunst en speelt hij een rol in het kunstbeleid van de universiteit. In het verleden was bovendien initiatiefnemer van de Kinderuniversiteit.

Geef een reactie