Site pictogram Tilburgers.nl

Wijkbewoners steunen komst Muziekcentrum Rewind

Gastbijdrage van Perry Janssen.

Tussen felle regen- en hagelbuien door lopen op de laatste dag van het carnaval een viertal vrijwilligers zich het vuur uit de sloffen om bij zoveel mogelijk wijkbewoners een flyer van “Muziekcentrum Rewind” af te geven. Op de dagen die volgen zullen nog vele muziekliefhebbers en sympathisanten de wijk intrekken om steun te vragen voor de vestiging van een muziekcentrum. De bedenkers van dit bijzondere burgerinitiatief ontvangen dagelijks steunbetuigingen en vele verzoeken van Reeshofbewoners die vrijwillig hun hulp aanbieden.

Het afgelopen jaar hebben vele muzikanten, leveranciers en het bedrijfsleven goederen, apparatuur en instrumenten gedoneerd om een start betaalbaar (en dus mogelijk) te maken.

Op de eerste van drie kennismakingsdagen bleek de belangstelling voor een laagdrempelig muziekcentrum (met onder andere oefenruimtes, muziekles, muzikantencafé, informatiepunt, werkplaats en merchandise-shop) bijzonder groot.

Bijna 200 bezoekers tekenden binnen enkele uren een steunbetuiging, op het podium stonden bekende en beginnende muzikanten, en velen konden zich even uitleven op het instrument waar ze altijd al eens op hadden willen spelen. Jong en oud genoten met volle teugen en dat werd een dag later geïllustreerd door een paginagroot verslag in het Brabants Dagblad.

Het werd een onvergetelijke middag waarop duidelijk werd dat er in de Reeshof grote behoefte is aan een muzikaal cultureel centrum waar jong en oud dicht bij huis kunnen genieten van muziek.

Om alle belangstelling en steun uit de wijk vorm te geven hebben de initiatiefnemers inmiddels de “Muzikantenvereniging Rewind” opgericht en die wordt op de tweede open dag (aanstaande zondag 5 maart) feestelijk ten doop gehouden.

Een geschikte ruimte voor een muziekcentrum vinden is geen makkelijke opgave in de Reeshof, er is erg weinig te huur tegen een betaalbare prijs. De initiatiefnemers hebben hun oog laten vallen op het Reeshof Business Centrum aan de Bijsterveldenlaan; qua ligging, bouw en inrichting is dit pand erg geschikt. Bovendien heeft het pand al geruime tijd een maatschappelijke functie binnen de wijk.

Inmiddels heeft de gemeente Tilburg dit bijzondere pand in de verkoop gezet en over enkele weken is bekend of het pand daadwerkelijk is verkocht en wie de nieuwe eigenaar wordt. Omdat het pand zijn maatschappelijke functie moet behouden wil Muzikantenvereniging Rewind meteen aan tafel om te bespreken of een vestiging van een muziekcentrum mogelijk is.

Mochten die onderhandelingen slagen wordt een mooi burgerinitiatief na meer dan een jaar voorbereiden en werken succesvol afgerond. Mocht er geen plaats zijn, wil Rewind de hulp van de gemeente inroepen bij het zoeken naar een geschikte ruimte binnen de Reeshof. Hiermee zou er recht worden gedaan aan honderden muziekliefhebbers die eindelijk binnen hun eigen wijk met muziek bezig willen zijn.

Het worden spannende weken voor muzikanten en muziekliefhebbers in de Reeshof. Krijgen ze eindelijk “hun” eigen plek of moet er verder gezocht worden naar passend onderdak ?

Aanstaande zondag start de nieuw opgezette vereniging met het werven van leden en geeft het bestuur een uitgebreide toelichting over de stand van zaken. Dit alles omlijst met heel veel muziek, op en naast het podium, of in één van de lesruimtes.

Op het podium staan onder andere Nienke de Koster (The Voice Kids), Anton Kwantes (muzikale duizendpoot) en Soul in One (10-koppige soulband).

De open dag is aanstaande zondag 5 maart, begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00, de toegang is gratis en iedereen is welkom op het open podium.

Mobiele versie afsluiten