Site pictogram Tilburgers.nl

Koud en wisselvallig. Vanaf woensdag warm en zonnig tot 22 graden in het weekeinde

De weersverwachting voor de komende week: van koud en wisselvallig weer stappen we vanaf woensdag over op zonnig en warm weer. De maandag begint met buien in de ochtend en eindigt met regen in de avond. Tussendoor is het droog, maar wel grijs waarbij het zo’n 13 graden zal worden.

In de nacht naar dinsdag blijven de buien maar komen dat tot dinsdagmiddag aanhoudt. In de middag is het dan eindelijk droog en verschijnen er opklaringen. Met 12 graden is het koud en dat komt vooral door de onstuimige wind die de hele dag aanhoudt.

Pas op woensdag komt er rust in de atmosfeer. De wind neemt wat af en de zon komt steeds meer tevoorschijn. Met 18 graden is het meteen een stuk warmer en blijft het nagenoeg droog. Vanaf donderdag krijgen we prachtige voorjaarsweer dat tot aan Hemelvaart zal aanhouden. Zon en wolken bepalen het weerbeeld en het blijft droog. Op donderdag doet het kwik nog even een stapje terug met een graad of 15, maar de dagen erna stijgen de temperaturen tot 22 á 23 graden op zondag.

Wat een verschil met vorige week zondag 22 april. Toen, bij een temperatuur van ruim 28 graden, gingen mensen naar het strand en was het prachtig fiets- en wandelweer omdat er vrijwel geen wind stond. De zon scheen meer dan tien uur en de dag werd afgesloten met een barbecue. Tegen de avond ontplofte boven Berkel-Enschot en Oisterwijk de atmosfeer wat resulteerde in een serie onweersbuien.

Veel neerslag leverde dat overigens niet op. Deze zondag geeft een totaal ander weerbeeld: fris en wisselvallig. Van zomerweer is geen sprake, want warmer dan 15 graden zal het niet worden. Daarnaast is er veel bewolking, waaruit het vanochtend heeft geregend. De komende uren is het grotendeels droog met af en toe een opklaring en dat houden we tot in de avond.

Ondertussen zien we boven Frankrijk een onweerscomplex liggen die naar het noorden opschuift en in de avond bij ons arriveert. Er gaan dan buien vallen die met onweer, hagel en windstoten gepaard kunnen gaan. Al die neerslag hoort bij een depressie die vandaag heel Frankrijk bedekt. Deze schuift vervolgens via ons land naar Noorwegen waar het dinsdag aankomt. Kijk maar eens naar de barometer die een vrije val zal maken. Tot die tijd is wisselvalligheid troef en gaat het ook nog eens hard waaien. Van zomerweer komen we nu in herfstweer terecht wat overigens precies past bij het voorjaar.

De komende nacht staat er dus nog meer regen en buien op het programma met opnieuw kans op een klap onweer. Daarbij wordt er zo’n 15 mm verwacht. De wind begint dan steeds verder aan te wakkeren en tegen de ochtend is deze vrij krachtig geworden vanuit het zuiden. Op de laatste dag van april ligt het centrum van de depressie precies boven onze regio. En dat is eigenlijk gunstig omdat de neerslagkansen dan tijdelijk kleiner worden. Wolkenvelden bepalen dan het weerbeeld en misschien dat we zelfs nog een knipoog van de zon te zien krijgen. Uit het wolkendek kan er in de middag nog een bui vallen en dat allemaal bij een graad of 13. In de avond trekt de depressie richting de Noordzee en dan komen we aan de achterkant ervan en dat staat garant voor perioden met regen en heel veel wind(stoten).

Het wordt een onstuimige 24 uur, want pas op dinsdagavond zien we de wind afnemen. De eerste (dins)dag van mei begint grijs, waaruit het nog enige tijd regent. In de middag wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Het wordt echter een zeer koude dag. Niet alleen omdat de thermometer maximaal 12 graden zal aanwijzen, maar vooral omdat de harde wind het nog kouder maakt waarbij de gevoelstemperatuur onder de 10 graden komt te liggen.

Vanaf woensdag kunnen we eindelijk bijkomen. Na een koud begin, met mogelijk vorst aan de grond, is de depressie verdwenen en komen we in een soort niemandsland terecht. Stapelwolken en zon wisselen elkaar dan af en daaruit kan op woensdag nog een bui ontstaan. Het zal meteen een stuk aangenamer voelen, want het kwik stijgt naar een graad of 18.

Ondertussen zien we op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied liggen die zich de dagen erna verder uitbreidt tot over onze omgeving. Prachtige lenteweer staat dan ook op het programma met veel zonneschijn, droge perioden en hogere temperaturen. Dit zou wel eens tot en met Hemelvaart (10 mei) kunnen aanhouden! Op donderdag doet de temperatuur even een stapje terug met 15 graden, maar daarna stijgt deze alleen maar tot meer dan 20 graden in het Bevrijdingsweekeinde. Op zondag kan het zelfs een graad of 22 tot 23 worden.

Mobiele versie afsluiten