Site pictogram Tilburgers.nl

Koud met op zaterdag buien en op zondag meest droog weer

De weersverwachting voor het komende weekeinde: koud en wisselvallig. Vooral op zaterdag vallen er een aantal winterse buien. Op zondag is dat nog een enkele bui. Op beide dagen is het een graad of 5, maar omdat het zaterdag flink waait ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

Maandag is een natte dag met af en toe wat regen.

Dinsdag en woensdag zien er overwegend droog uit en wordt het zachter tot 10 graden op woensdag. Veel zon zullen we overigens niet zien. Op donderdag kunnen er weer buien vallen en wordt het nog iets zachter.

Het zou vorige weekeinde heel spannend worden omdat er op zondag sneeuw zou vallen. Nou, we hebben het geweten. Het sneeuwde volop, waarbij op de Veluwe een sneeuwdek ontstond van 26 cm. Maar het mooiste moest nog komen. Want we kregen een heerlijk wintertoetje op maandag met perioden met sneeuw. Hierdoor groeide het sneeuwdek in Hoog-Soeren tot 44 cm! In Berkel-Enschot werd het maximum in de avond bereikt met ‘slechts’ 11 cm, maar dat is ook behoorlijk. Want zulke hoogtes hebben we in onze regio sinds 28 december 2014 niet meer gezien toen er eveneens 11 cm aan sneeuw werd gemeten.

We kregen afgelopen maandag zelfs code rood voorgeschoteld en dat was meer dan terecht. Wegen liepen vast met een recordfile van 1500 km (!) tot gevolg en Rijkswaterstaat raadde iedereen aan om niet de straat op te gaan. In de loop van de middag kwam een dooifront zelfs opzette wat leidde tot ijzel, ijsregen en zelfs regen, maar in de avond vocht de kou zich terug en bleef het vrijwel de hele avond sneeuwen. Als weerman zijn dit toch heerlijke dagen.

Op dinsdag was het ook nog winters met enkele sneeuwbuien en temperaturen van maximaal 2 graden. Maar daarna was het echt gedaan. In de nacht naar woensdag nam de wind toe en vielen de eerste buien. Inmiddels stroomde zachte lucht onze regio binnen, waardoor de buien alleen maar uit regen bestond en soms kwam het met bakken eruit.

En er is me een partij nattigheid gevallen. In Hilversum viel van vrijdag t/m maandag 72 mm. En daarna viel er nog meer, waardoor op sommige weerstations de 100 mm is overschreden. Zo werd er in Brummen van woensdagochtend tot en met vanochtend nog 43 mm opgevangen. Hierdoor is het maandtotaal daar al opgelopen tot 135 mm! Maar de kou liet zich niet zomaar verdrijven met als gevolg dat op deze donderdag de buien plaatselijk gepaard gingen met onweer, hagel en sneeuw. En dat weerbeeld houden we tot in het weekeinde.

De komende uren is het droog en zijn er soms flinke opklaringen. De temperatuur zakt daarbij op het einde van de nacht richting het vriespunt, waarbij het verradelijk glad kan worden. Want door alle neerslag die gevallen is, in combinatie met smeltende sneeuw, zijn overal natte plekken ontstaan. Oppassen dus bij de start van vrijdag.

Daar komt nog bij dat in de loop van de nacht nieuwe buien arriveren die met natte sneeuw gepaard kunnen gaan. Op vrijdagochtend hebben we daar nog last van, maar daarna wordt het snel droog en zien we de zon regelmatig. Met 5 graden is het wel iets te koud voor de tijd van het jaar. In de avond neemt de bewolking weer toe gevolgd door een nieuwe reeks van winterse buien die vanaf de Noordzee komen aanwaaien. Opnieuw zakt het kwik daarbij richting het vriespunt.

Het weekeinde begint wisselvallig met op zaterdag een komen en gaan van buien die een winterse lading met zich mee kunnen dragen. Deze worden afgewisseld met wat zonneschijn. Maar doordat de wind toeneemt zal het erg fris aanvoelen, waarbij de gevoelstemperatuur rond het vriespunt komt te liggen. De thermometer zal echter een graad of 5 aanwijzen.

Op zondag kan er nog een enkele winterse bui vallen, maar het is meest droog. Daarbij is het wisselend bewolkt bij dezelfde kwikstanden, maar neemt de wind wel iets af. Het zal dan iets minder koud aanvoelen. In de loop van de middag neemt de bewolking toe gevolgd door regen in de nacht. Op maandag trekt dat neerslaggebied maar heel langzaam naar het zuidoosten weg, waarbij er zo’n 10 mm kan vallen.

Met 8 graden is het dan te zacht voor half december. Dinsdag en woensdag zien er overwegend droog uit. Het wordt vanaf woensdag zelfs nog zachter, waarbij de temperaturen in de dubbele cijfers kunnen komen met 10 tot 11 graden. Maar veel zon hoeven we daarbij niet te verwachten. Op donderdag neemt de kans op neerslag weer toe en kan er een aantal buien vallen. Van winterweer is voorlopig geen sprake meer.

Mobiele versie afsluiten