Koud met vooral op zaterdag buien

De weersverwachting voor het komende weekeinde: koud met 5 tot 6 graden en vooral op zaterdag nog winterse buien. Zondag begint met lichte vorst en zonnig, maar in de middag neemt de bewolking toe gevolgd door regen.

Maandag wordt een regenachtige dag, waarbij het kwik omhoog gaat richting de 10 graden. De rest van de week is er veel bewolking waar soms wat lichte regen uit valt. Met 11 tot 12 graden is het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Winterweer krijgen we voorlopig niet meer in januari.

Met windkracht 11 in Hoek van Holland raasde op deze donderdag een zeer zware storm over het land en deze ging gepaard met zeer zware windstoten tot 143 km/u. Daarmee kwam deze storm op de vierde plaats van zwaarste januaristormen ooit sinds 1901. De zwaarste storm was die van 3 januari 1976 toen in IJmuiden windkracht 12 werd gemeten.

De storm met de naam Friederike zorgde voor totale chaos in het hele land. En terecht dat het KNMI een Weeralarm uitgaf. Treinen reden niet, het vliegverkeer lag tijdelijk stil en omgevallen vrachtwagens (66 in totaal) zorgden voor een verkeersinfarct. Daarnaast werden honderden bomen ontworteld en werden daken van huizen compleet weggerukt.

Maar het eiste allemaal wel zijn tol, want er waren twee doden te betreuren. In onze provincie vlogen de bomen en dakpannen ook om je oren, waarbij windkracht 8 tot 9 werd gemeten met windstoten van meer dan 100 km per uur. Dat gebeurde allemaal tussen 9.00 en 10.00 uur vanochtend. In Volkel waaide het hardst met gemiddeld windkracht 9. waarmee het record van 25 januari 1990 werd geëvenaard.

Daarnaast werd er daar een maximale windstoot geregistreerd van 123 km/u en dat laatste is orkaankracht. Eindhoven en Woensdrecht noteerde ieder 111 km/u, Tilburg 109, Berkel-Enschot 108 en in Gilze-Rijen werd nog 106 km/u gemeten en dat allemaal bij windkracht 8.

Het gebeurde in de ochtend en begin van de middag. Daarna werd het rustig en op deze avond is het zelfs windstil. Met die storm werd zachte lucht aangevoerd, waarbij in de ochtenduren al de hoogste temperatuur werd gemeten van 11 graden in Berkel-Enschot. Achter de storm werd weer koude lucht aangevoerd, waardoor het kwik in de middag naar de 5 graden ging.

Oorzaak van het stormachtige weer was een venijnige depressie die via Engeland naar de Noordzee trok en vervolgens koers zette naar Duitsland en Denemarken, waar de stormschade ook enorm is. Naast de wind kregen we vandaag te maken met buien die deze keer uit regen bestond. Want de dagen ervoor hadden de buien een winters karakter met hagel. Inmiddels is de koude lucht dus weer teruggekeerd en daarmee ook de winterse buien.

Deze kunnen vanavond al vallen. In de nacht is het droog en klaart het verder op, waarbij het kwik richting het vriespunt gaat. De vrijdag begint met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Vervolgens komen er buien tot ontwikkeling die met onweer, hagel en natte sneeuw gepaard kunnen gaan. Met maximaal 6 graden is het een koude winterdag, want de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt door de matige wind. In de avond en nacht kan er nog een enkele bui vallen.

Inmiddels is de depressie verder richting de Baltische staten getrokken en deze wordt opgevolgd door een volgende depressie tussen IJsland en Noorwegen en blijft daar een beetje hangen. Dit betekent dat bij ons het weerbeeld met winterse buien en een afwisseling van zonneschijn in het weekeinde niet verandert. Vooral op zaterdag wordt nog een aantal buien verwacht bij zo’n 6 graden.

Op zondag beginnen we met lichte vorst en flinke perioden met zon, maar warmer dan een graad of 5 zal het niet worden. Al snel komt er sluierbewolking opzetten die steeds dikker wordt gevolgd door regen in de middag. Deze neerslag hoort bij een omvangrijke serie van depressies ten westen van ons.

Op maandag trekt er eentje over de Noordzee en daarmee wordt het een natte dag, waarbij het nog zachter wordt tot maximaal 10 graden. Vanaf dinsdag krijgen we te maken met een gevecht tussen een hogedrukgebied boven het midden van Europa en een depressie op de Atlantische Oceaan. Hiermee komt een krachtige zuidwestelijke stroming op gang met aanvoer van vochtige en vooral warme lucht. De vochtigheid zal zich uiten in veel bewolking en de warmte in de hoge kwikstanden. Deze kunnen oplopen tot 12 á 13 graden op woensdag. Uit die bewolking kan wat lichte neerslag vallen. Winterweer zit er deze maand niet meer in. Februari zou wel eens uit een andere weervaatje kunnen tappen.

Geef een reactie