Site pictogram Tilburgers.nl

Koud winterweer met op dinsdag sneeuw

De weersverwachting voor de komende week: koud winterweer met op dinsdag sneeuw. Maandag begint ijskoud én in de vroege ochtenduren met een totale maansverduistering. Na de matige tot plaatselijk strenge vorst loopt het kwik in de middag verder op tot een graad of 3. In de loop van de middag zien we sluierwolken binnendrijven. Deze horen bij een neerslaggebied dat dinsdag over onze regio zal trekken.

En dat betekent periode met sneeuw, waarbij er zo’n 6 cm wordt verwacht. Als er een sneeuwdek gaat ontstaan krijgen we opnieuw een zeer koude nacht. Op woensdag vallen de laatste sneeuwvlokken, want daarna is het droog en verschijnen er opklaringen. Voor de rest van de week blijf het koud met overdag temperaturen net boven het vriespunt en de nachten gaan met lichte en soms matige vorst verlopen. In het weekeinde wordt het tijdelijk minder koud en nemen de neerslagkansen in de vorm van regen toe.

De winter is nu echt van start gegaan. De nachten verlopen met vorst en overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt. Het begon afgelopen donderdag toen de koude lucht onze regio binnentrok dat gepaard ging met regen, hagel- en sneeuwbuien. Zodra dat neerslaggebied voorbij was getrokken klaarde het op en begon het ’s nachts meteen te vriezen.

Op vrijdagochtend zaten daarom veel dingen onder een laag ijs, zoals deuren van schuren en auto’s. Het was flink krabben om al het ijs van de autoruiten te krijgen. Vervolgens begon de vrijdag zonnig, maar eindigde al snel in de middag met mist die tot middernacht bleef hangen.

Vervolgens begon het te vriezen met lichte vorst op zowel vrijdag als zaterdag van -3 tot -4 graden. Gisteren was het ondanks de 3 graden voor het gevoel bitterkoud en werd er steeds meer koude lucht aangevoerd. In de avond begon het al te vriezen en dat zette in de nacht door. In Brabant was sprake van de eerste matige vorst van het winterseizoen. Zo noteerde Woensdrecht -8,1°C, Volkel -7,2°C, Gilze-Rijen -6,3°C en in Eindhoven werd het nog -5,2°C.

Vorig jaar moesten we voor de eerste matige vorst van het seizoen wachten tot 6 februari toen Volkel -5,3°C noteerde. In het noorden van het land werd afgelopen nacht de laagste temperatuur van deze winter tot nu toe gemeten, waarbij Leeuwarden zelfs strenge vorst had: -10,2°C. Vorig jaar moesten we wachten tot 27 februari toen het kwik in Eindhoven daalde tot precies de grens van strenge vorst en dat is -10,1°C.

Deze diepvrieskou zorgt er voor dat er op deze zondag op verschillende plaatsen geschaatst kan worden en zelfs op natuurijs. En dan hebben ze daar vandaag een mooie dag voor uitgekozen, want het is stralend weer onder een strakblauwe hemel. Met een maxima van 2 graden en weinig wind is het prachtig winterweer om erop uit te trekken. In de avond en nacht blijft het helder en gaat het opnieuw stevig vriezen en kan het plaatselijk opnieuw tot strenge vorst komen.

De maandag begin dus ijskoud én met een totale maansverduistering. Het is kraak en kraakhelder dus is dit fenomeen goed te zien. Alleen zul je wel vroeg je bed uit moeten, want de totale verduistering is alleen te zien tussen 05.41 en 06.44 uur. Het begint overigens al om 03.36 en eindigt om 08.50 uur. Daarna krijgen we opnieuw een prachtige winterdag voorgeschoteld die droog en zonnig zal verlopen met een temperatuur van zo’n 3 graden.

In de loop van de maandag zien we hoge sluierwolken op ons afkomen. Dat is de voorbode van een neerslaggebied die op dinsdag over onze regio zal trekken. We blijven echter in de koude lucht zitten, waardoor de nacht van maandag op dinsdag met matige vorst zal verlopen. De bewolking neemt snel toe en in de loop van de ochtend gaat het sneeuwen wat tot in de avonduren zal duren.

In totaal wordt er voor onze regio zo’n 6 cm verwacht wat aanleiding kan geven tot overlast. Bij een temperatuur van rond het vriespunt zal de sneeuw dan ook blijven liggen. Als er een sneeuwdek is ontstaan gaat het in de nacht nog harder vriezen als gevolg van de uitstraling van de sneeuw. Matige tot strenge vorst staat dan op het programma. Op woensdagochtend kan er nog een laatste sneeuwvlok vallen.

Daarna wordt het droog en komt de zon tevoorschijn, waarbij het kwik naar een graad of 2 zal oplopen. De depressie, die alle sneeuw van dinsdag heeft veroorzaakt, ligt donderdag boven Italië. Hierdoor blijft met een noordoostelijke wind de aanvoer van koude lucht in stand. Dat betekent overdag temperaturen van net boven het vriespunt en in de nacht lichte tot matige vorst. Vervolgens zien we op vrijdag zowel vanuit de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied naderen als vanuit Rusland.

Als dat één grote verbinding gaat worden wordt het kouder en kouder en dat was een paar dagen geleden ook de verwachting. Maar een depressie bij IJsland gaat roet in het eten gooien. Deze wordt namelijk zo krachtig dat de verbinding van de hogedrukgebieden onderbroken wordt. Daarna zien we dat de depressie in het weekeinde zelfs tot over onze regio gaat uitbreiden. De wind draait naar het zuidwesten met aanvoer van minder koude lucht. Het kwik begint langzaam te stijgen naar 4 graden en in de nachten is alleen nog sprake van lichte vorst. De neerslag die dan gaat vallen is in de vorm van regen.

De weerkaarten laten zien dat het maar tijdelijk is, want in de laatste dagen van januari keert het koude winterweer terug.

Mobiele versie afsluiten