Koude, maar zonnige start van de lente

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: koude, maar zonnige start van de lente. Op zaterdag zien we de laatste wolken aan de horizon verdwijnen en maken plaats voor vele uren zonneschijn. De temperatuur stijgt naar de 10 graden, maar doordat er een matige tot vrij krachtige wind komt te staan zal het guur aanvoelen.

Voor het gevoel zal het namelijk maar 6 graden zijn. Op zondag is het nog een graadje frisser. Dit weerbeeld houden we tot en met woensdag. Daarna komen de wolken terug, maar blijft het nog wel droog. De temperaturen schommelen overdag de hele week rond de 10 graden. In de nachten zijn er ook geen wolken meer en dat betekent dat het flink gaat afkoelen tot onder het vriespunt. Vanaf zondag gaat het in de nacht en ochtend dan ook licht vriezen.

Morgen om 04:49 uur staat de zon precies boven de evenaar en dat betekent dat de astronomische lente bij ons van start gaat. Maar aangenaam warm lenteweer zit er niet in. Integendeel, er breekt zelfs een koude periode aan waarbij het soms ook nog eens guur kan aanvoelen en de nachten allemaal met lichte vorst gaan verlopen. Het enige positieve is het weerbeeld, want dat bestaat uit heel veel zonneschijn en droog weer.

De afgelopen dagen was het pas echt lenteachtig. De zon had de hoofdrol en dan vooral op dinsdag en woensdag met respectievelijk 10 en 7 uren zonneschijn. Daarbij werd warme lucht aangevoerd en steeg het kwik naar bijna 18 graden op de woensdag. Heerlijk was dat. Maar op deze donderdag is de wind gedraaid van west naar noordoost en werd koude en vochtige lucht aangevoerd.

Je zag het vanmorgen al die met mist begon en overging in laaghangende bewolking. De zon brak soms door al het grijs heen en liet het kwik nog stijgen naar bijna 14 graden in Berkel-Enschot. Inmiddels is de bewolking verder toegenomen door de nadering van een koufront dat over onze regio gaat trekken en waar we vrijdag nog last van zullen hebben.

Uit die bewolking kan in de komende nacht al wat lichte (mot)regen vallen en dan druppelt overdag nog na. De zon zullen we vrijwel niet zien. Dat we dan in wat kouder weer zijn beland zien we aan de temperatuur die op maximaal 9 graden uitkomt. Zo’n lage temperatuur hebben we sinds veertien dagen niet meer gehad toen het op 5 maart een graad of 7 werd.

Oorzaak van het relatief koude weer is de komst van een hogedrukgebied dat op dit moment bij Ierland ligt en richting Scandinavië koerst waar het in de loop van zaterdag aankomt. Vrijdag is dan de overgangsdag met veel bewolking, maar zodra het hogedrukgebied is gearriveerd draait de wind naar het oosten en blaast letterlijk alle bewolking weg. In het weekeinde zien we dat gebeuren. De zaterdag start nog met een afwisseling van zon en wolken, maar in de loop van de dag zien we van die wolken niets meer terug en is het alleen maar zonneschijn wat de klok slaat.

Wel begint de wind flink toe te nemen van matig tot vrij krachtig. Hierdoor krijgt het weerbeeld een guur karakter. De thermometer zal dan 10 graden aanwijzen, voor het gevoel zal dat echter een graad of 6 zijn. Voor zondag is het met een gevoelstemperatuur van 5 graden nog kouder, ondanks dat de zon dan de hele dag zal schijnen. Een prachtig begin van de astronomische lente, maar wel een om de winterjas erbij te houden. Doordat de nachten nu ook onbewolkt gaan verlopen en met een oostenwind koude lucht wordt aangevoerd gaat het vanaf zondag in de nacht en ochtend licht vriezen.

Dat weerbeeld van zondag houden we tot en met woensdag vast, waarbij de wind en dus ook het gure weer, langzaam afneemt. Zon, zon en nog eens zon spelen op al die dagen de hoofdrol. Het Scandinavisch hogedrukgebied schuift op maandag wel wat naar het zuiden, maar blijft steken tot bij de Baltische staten. De wind draait hierdoor naar het oosten tot zuidoosten, maar dat betekent een aanhoudende stroming van droge en koude lucht van 10 tot 11 graden. Op woensdag vinden depressies in Zuid-Europa het genoeg en proberen het hogedrukgebied te breken. Hierdoor zien we op donderdag wat meer bewolking verschijnen. Vervolgens vindt er dan een gevecht plaats tussen het hogedrukgebied en een depressie wat tot het einde van de maand duurt. Zon en wolken wisselen elkaar dan af en soms kan daar wat neerslag uitvallen

Geef een reactie