Site pictogram Tilburgers.nl

Koude nachten en overwegend droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: koude nachten en het blijft overwegend droog. Tot en met woensdag krijgen we te maken met lichte vorst in de nacht, terwijl de temperaturen overdag langzaam omhoog gaan. Pas vanaf donderdag zien we dat de nachttemperaturen gaan stijgen.

Op maandag is het overdag nog een graad of 8, maar zal vervolgens elke dag stijgen tot 14 á 15 graden in het weekeinde. Het weerbeeld zal op bijna alle dagen bestaan uit een afwisseling van zon en wolkenvelden, waaruit op maandag en vrijdag een bui kan vallen. Deze kan op maandag dan een winters karakter krijgen. Op dinsdag zullen we vrijwel geen wolken zien en wordt de laatste dag van maart stralend. Het ziet er naar uit dat de kwikstanden na het volgende weekeinde verder stijgen tot mogelijk 20 á 22 graden.

Afgelopen nacht is de klok een uur vooruitgegaan en dat betekent dat de zomertijd is ingegaan. Maar van zomerweer is deze week geen sprake. Integendeel, het wordt zelfs zo koud dat het lijkt alsof de klok een maand wordt teruggezet (naar februariweer) in plaats van een uur vooruit. Want we krijgen de komende dagen winterweer voorgeschoteld dat gepaard gaat met lichte vorst in de nacht en soms een winterse bui bestaande uit hagel en natte sneeuw. Brrrrrrr. En dan te bedenken dat afgelopen vrijdag, onder een stralende zon, het in onze regio nog ruim 16 graden werd. Heerlijk lenteweer was dat.

Nu we het toch over de zon hebben. Sinds afgelopen zondag hebben we tot gisteren geen wolkje aan de lucht gezien en scheen de zon dus zes dagen achtereen het maximaal aantal uren. En dat is in deze tijd van het jaar zo’n 11,5 uur per dag. Voor zo’n langs reeks van zeer zonnige dagen, waarbij de zon dagelijks de maximale capaciteit heeft geschenen, moeten we helemaal terug naar de zomer van 2006. De dagen van 14 t/m 19 juli noteerde toen ook zes achtereenvolgende wolkenloze dagen. Dat betekent dat we deze week ook geen neerslag meer hebben gehad en dat is nu al vanaf de 21e het geval. De laatste keer dat het zo lang droog bleef was augustus vorig jaar vanaf de 19e t/m de 27e.

Gisteren kwam er een einde aan de strak blauwe hemel en werd deze wat melkachtig. Later op de dag schoven de eerste stapelwolken voorbij en op het einde van de avond werd het helemaal bewolkt. Het bleef wel droog. Met bijna 15 graden werd het een mooie lentedag, maar dan moest je wel uit de wind blijven, want die nam steeds verder toe. In de nacht loste de bewolking op, waardoor we met een stralende zondag begonnen. Het was wel van korte duur, want al snel werd het half tot zwaar bewolkt en ging het nog harder waaien. Vanuit het noorden tot noordoosten zagen we zelfs buien op ons afkomen die vooral voor het oosten waren bedoeld. Deze kunnen dus een winters karakter krijgen, want we zagen in Duitsland dat het daar sneeuwde. Dat we in koude lucht zitten merken we aan de thermometer die op deze zondag geen hogere waarde zal geven dan 7 graden. Maar door de vrij krachtige wind ligt de windchill (gevoelstemperatuur) op 1 tot 2 graden! Goed aankleden dus. In de avond breekt de bewolking en verschijnen er opklaringen. Hierdoor gaat het in de nacht licht vriezen tot -4 graden in het midden van Brabant.

De maandag begint dan ook ijskoud, maar wel met flinke zonnige perioden. In de loop van de dag komen er stapelwolken opzetten en deze kunnen uitgroeien tot een enkele bui, waar winterse neerslag tussen kan zitten. Met 8 graden wordt het wat minder koud en dat geldt helemaal voor het gevoel omdat de wind flink afneemt. De stijging van de temperatuur zet vervolgens elke dag door om op een graad of 14 tot 15 uit te komen in het volgende weekeinde.

De nachten zullen echter in het begin wel koud blijven omdat de nachten steeds helder zijn. Overdag zijn er de hele week stapelwolken afgewisseld met zonneschijn, maar in de avond en nacht lossen de wolken grotendeels op en dan koelt het flink af. Pas als de stroming uit het westen en later zuidwesten komt dan stroomt er zachtere lucht over onze regio en gaat het niet meer vriezen. Dat zien we vanaf vrijdag dan ook gebeuren. Dat de stroming anders wordt heeft te maken met het hogedrukgebied dat vanaf donderdag de benen neemt.

Tot en met woensdag ligt deze nog bij Ierland, maar daarna wordt deze langzaam de Atlantische Oceaan opgestuurd doordat depressies in Scandinavië zich gaan roeren. Op donderdag komen we dan onder invloed van zo’n depressie en is de wind naar het westen gedraaid.

De wind neemt in kracht toe en op vrijdag kunnen er buien vallen. Veel neerslag wordt er overigens niet verwacht en dat komt omdat het hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan de tegenaanval zet wat ook nog gaat slagen. Want in het weekeinde keert het hogedrukgebied terug en komt boven onze omgeving te liggen. De wind is dan naar het zuidwesten gedraaid en heeft ondertussen zachte lucht meegenomen, waardoor het kwik verder stijgt richting de 15 graden. Vervolgens wordt het hogedrukgebied sterker en sterker en gaat zich volgende week tot vrijwel geheel Europa uitbreiden. Vanaf de Middellandse Zee wordt dan zelfs zeer warme lucht aangevoerd en kunnen we op een dag naar de 20 tot 22 graden gaan. En dat is het weerbeeld wat hoort als de zomertijd is ingegaan. Maar daar zullen we nog even op moeten wachten.

Mobiele versie afsluiten