Site pictogram Tilburgers.nl

Koude nachten

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: koude nachten. Zowel op zaterdag als zondag beginnen met temperaturen van rond het vriespunt. Aan de grond gaat het een aantal graden vriezen. Overdag wordt het zo’n 8 tot 9 graden, waarbij het droog blijft en we vooral op zondag meer zonneschijn kunnen verwachten. Na het weekeinde duikt het kwik elke ochtend op 10 cm hoogte tot onder het vriespunt en in de middag is het een graad of 8. Vervolgens keert de wisselvalligheid terug, waarbij het vooral op dinsdag veel buien kunnen vallen. Hierdoor is er elke ochtend kans op gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. Opletten dus.

Net als oktober begint november ook zeer nat met elke dag wel neerslag. De regenmeter is in Berkel-Enschot inmiddels gevuld tot 23 mm. Dat is overigens niets met de eerste week van oktober toen er al 72 mm werd afgetapt. De meeste neerslag viel op deze donderdag met 5,5 mm in Tilburg en 6 mm in Gilze-Rijen. Met ruim 10 mm had Hoek van Holland de meeste neerslag vandaag. De regen viel vooral in de ochtenduren. Daarna werd het droog en konden we nog anderhalf uur van de zon genieten.

Daarbij liep de temperatuur nog op naar de 10 graden en dat was meteen de laagste kwikstand tot nu toe in deze maand. De komende dagen zal de middagtemperatuur nog lager worden, want koude lucht is onderweg. Dat geldt ook voor de nachten die vanaf vrijdag met vorst aan de grond gaan verlopen, maar na het weekeinde zelfs op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter. Kortom, mutsen en handschoenen kunnen weer uit de kast.

De neerslag van donderdagochtend heeft er namelijk voor gezorgd dat we daarna in frisse en onstabiele lucht terecht zijn gekomen. Donderdagmiddag zagen we al de eerste opklaringen en deze zette zich door. Daardoor ging het flink afkoelen met temperaturenrichting het vriespunt. Op 10 cm hoogte gaat het zelfs een aantal graden vriezen. Oorzaak is een depressie boven Engeland die helemaal oplost. Hierdoor komen we in een soort niemandsland terecht, waardoor de wind ook wegvalt. Wolken en zon bepalen dan het weerbeeld wat een fraaie vrijdag oplevert. Met maximaal 9 graden op de thermometer zitten we overigens op normale waarde voor de tijd van het jaar.

In het weekeinde verandert er weinig aan de temperatuur. Deze ligt zaterdag op 9 en zondag op een graad of 8. Beide dagen beginnen koud, waarbij op zondagochtend het kwik plaatselijk tot onder het vriespunt zou kunnen dalen. Wat op zal vallen is de wind. Deze komt op zaterdag uit zuid tot zuidwestelijke richting en neemt toe tot matig. Op zondag waait het nauwelijks en komt de wind uit het oosten. Dat heeft alles te maken met een nieuwe depressie vanuit IJsland die zich heeft uitgebreid tot over onze omgeving. Op zondag echter breekt de depressie in twee stukken, waardoor een gedeelte naar het midden van Europa verhuist met een oostelijke stroming tot gevolg. Dan wordt er droge lucht aangevoerd, waardoor we de zon wat meer te zien krijgen dan op de zaterdag.

Een ander gedeelte van de depressie trekt zich terug naar Groenland, maar neemt daar in kracht toe. Vervolgens komt deze onze kant op en zal voor volgende week het weer gaan bepalen en dat betekent dat de wisselvalligheid terugkeert. In de depressie zit koude Groenlandse lucht en dat betekent dat het overdag fris blijft van zo’n 7 tot 8 graden.

De nachten schommelen steeds boven en bij voldoende opklaringen tot net onder het vriespunt. Aan de grond zal het in ieder geval de hele week vriezen. En aangezien het wisselvallig wordt is het vanaf dinsdag elke ochtend opletten geblazen voor gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. In de loop van maandag begint de bewolking al toe te nemen en kan er een bui vallen. Op dinsdag is het een komen en gaan van buien, waarbij we in de middag nog even de zon zullen zien. Woensdag kan ons nog wat neerslag geven, maar de droge periodes met wat zon zullen overheersen. Donderdag ziet er dan weer somber uit met enkele buien. De dagen erna verandert er weinig.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten