Site pictogram Tilburgers.nl

Kouder en zonniger, maar niet op zondag

weerbericht2016-11-13-herfstbladeren-rosmolenpleinNadat alle gegevens zijn verzameld werd op de 20e de eerste zware storm van het seizoen geregistreerd en dat is windkracht 10. Dat gebeurde overigens alleen in IJmuiden.

In Hoek van Holland, Vlissingen en Vlieland heeft het ook gestormd, maar bleef het ‘beperkt’ tot windkracht 9. De zeer zware windstoten waren het hoogtepunt van de storm en brachten veel schade toe. Zelfs in het binnenland kwam dit voor en dat is bijzonder. Zo meldden Deelen en zelfs het Belgische Antwerpen een windstoot van 101 km/u. De zwaarste windstoten werden in de kustgebieden gemeten. IJmuiden had 134 km/u, Hoek van Holland 119, Vlissingen 107 en in Voorschoten kwam een maximale windstoot voor van 105 km/u.

2016-11-20-herfst-poort-berk-wind-rosmolenpleinIn de dagen die erop volgden kwam de atmosfeer tot rust. De wind nam af en de zon liet zich steeds meer zien, wat leidde tot twee schitterende zonsondergangen waarbij het leek alsof de hemel in brand stond. Prachtig. Eindelijk konden we afgelopen dinsdag de eerste droge dag van de maand noteren. En dat betekent dat 21 dagen achtereen regen in onze regio is gevallen. Sinds eind november 2011 hebben we zo’n lange periode met nattigheid niet meer gehad. Toen viel er regen op 29 november en dat duurde tot en met Nieuwsjaarsdag 2012, met in totaal dus 34 regendagen achtereen. In totaal werd daarbij 156 mm opgevangen. In deze maand staat de teller tot nu toe op 80 mm.

2016-11-19-3043-e85-fietser-herfstzonnetjeTerug naar deze donderdag die alleen in de middag wat zon liet zien, maar door een matige noordoostenwind voelde het ijskoud aan. Hadden we op maandag nog middagtemperaturen van 14,5°C in Berkel-Enschot, vandaag dook het maximum onder de 10 graden met 9,7°C. Oorzaak is een hogedrukgebied ten noorden van ons en een lagedrukgebied in het zuiden. En omdat deze met elkaar in gevecht zijn ontstaat er wrijving en dus veel wind. Vandaar dat op het einde van de dag de wind begon toe te nemen met als resultaat dat de gevoelstemperatuur rond 20.00 uur in Tilburg op 2 graden lag. In het noordoosten van het land lag deze zelfs onder het vriespunt. Nieuw Beerta meldde op dat moment -2,3°C en Eelde -1,4°C. Deze kou zet zich de komende dagen voort.

2016-11-16_14-34-herfstbladOp deze donderdagavond is het licht bewolkt en dat blijft het ook vannacht. Hierdoor zakt het kwik naar een graad of 3. De vrijdag wordt een prachtige, maar koude herfstdag. Er zijn flinke perioden met zon, maar warm zullen we het niet krijgen. De thermometer zal maximaal een graad of 6 aanwijzen, maar door de stevige wind is voor het gevoel een graad of 3. Goed aankleden dus!

2015-12-13 943 Regen avond boom winterVan neerslag is geen sprake en dat komt omdat met die koude lucht ook droge lucht wordt aangevoerd. In de avond en nacht wordt het helder en koelt het flink af, waarbij het kwik onder het vriespunt duikt.

01-10-2015-wind-regen-storm-januari-winter-St-AnnapleinEen koud begin van de zaterdag. De zon warmt het allemaal snel op, maar de maxima zullen niet hoger uitkomen dan zo’n 5 tot 6 graden. Gelukkig neemt de wind verder af en wordt zwak. In de loop van de avond begint de temperatuur te stijgen door de nadering van een neerslaggebied.

Op zondag zitten we dan met kwikstanden van een graad of 9 en valt er wat lichte (mot)regen. Deze neerslag hoort bij een hogedrukgebied boven Schotland dat richting de Noordzee trekt en daar tot en met dinsdag blijft liggen.

2016-11-e16-beuken-koestraat-regen-herfstVanaf maandag is het dan weer droog. Het hogedrukgebied is gevuld met ijskoude lucht en dat betekent dat we begin volgende week een serieuze winterprik kunnen verwachten met middagtemperaturen van 3 tot 4 graden en in de nachten gaat het licht vriezen tot -4 graden op dinsdag. Op een beschutte plaats zou het wel eens matig kunnen vriezen. Overdag zijn er perioden met zon met af en toe wat wolken en het blijft droog.

In de loop van woensdag neemt het hogedrukgebied de benen, en dus ook het wintertje, door de nadering van een depressie bij Scandinavië dat zich verder naar het zuiden uitbreidt. Hierdoor neemt de bewolking toe en gaat het vanaf donderdag regenen. De wind is dan inmiddels gedraaid naar het zuidwesten en neemt in kracht toe. Tevens zitten we in de aanvoer van zachte lucht met als resultaat zo’n 8 graden en dat houden we tot in het weekeinde. Een herfstachtig begin dus van de eerste wintermaand december.

Mobiele versie afsluiten