Site pictogram Tilburgers.nl

Kringloopwinkel Portagora 40 jaar

Foto: John Geerts

Sociale kringloopwinkel PortAgora bestaat deze maand november 40 jaar. PortAgora is ontstaan uit de Stichting ‘Tilburg helpt Polen’. Later is het Centrum voor Europese samenwerking ontstaan na een fusie met de stichting Tilburg Tuzla.

Tilburgers zijn van oudsher betrokken, sociale mensen die graag spullen doneren om andere mensen te helpen. PortAgora kon met het inzamelen en transport van hulpgoederen decennialang humanitaire hulp verlenen aan verschillende projecten in Zuidoost Europa. In de week van 20 november is er een speciale kortingsactie om met klanten en bezoekers het jubileum te vieren.

Sociale projecten
Portagora verkoopt de spullen die Tilburgers niet meer kunnen of willen gebruiken en investeert de opbrengst in sociale projecten, waarvan de laatste twintig jaar veelal in Kroatië, Bosnië, (onder meer in Srebrenica) en Noord-Frankrijk (vluchtelingen). De opbrengst uit de winkel en giften zorgen ervoor dat Portagora ook sociale initiatieven in Tilburg en Nederland kan steunen. Veel mensen komen juist naar Portagora vanwege die sociale projecten.

Circulaire economie en lokaal sociaal

Foto: John Geerts

Waar het kan, worden spullen opgeknapt en gerepareerd voor hergebruik. Portagora levert zo ook een bijdrage aan de lokale circulaire economie en aan verduurzaming van de stad. De winkel draait op vrijwilligers die duurzaamheid en sociale initiatieven een warm hart toedragen. Bij Portagora werkt iedereen in het eigen tempo op de eigen manier vanuit de eigen interesse. Zo vinden ook mensen voor wie een reguliere baan om allerlei redenen niet is weggelegd een werkplek op maat bij Portagora. Velen van hen werken er al jaren.

Altijd handjes nodig
In vier decennia hebben honderden vrijwilligers in alle soorten, maten en kleuren de winkel draaiende gehouden: van vutters en mensen met een arbeidsbeperking tot studenten, stagiaires, statushouders en herintreders. Er komt veel kijken bij het runnen van een sociale kringloopwinkel. Er zijn dan ook voortdurend mensen nodig: van verkopers en sorteerders tot winkelinrichters, schoonmakers en chauffeurs of mensen die goed zijn in administratieve zaken.

Foto: John Geerts

Hip en vintage voor weinig
Ook veel klanten weten de winkel al jaren te vinden vanwege het grote, steeds wisselende aanbod aan meubels, boeken, elektronica, serviesgoed en speelgoed. Maar ook vanwege de hippe kleding en vintage vondsten. En zeker omdat Portagora bewust de prijzen laag houdt voor de grote en helaas groeiende groep mensen met een hele kleine beurs. Bij Portagora is iedereen welkom: om spullen te brengen of te kopen, en om er te werken. Of om alleen een goeie kop eerlijke koffie te drinken in de coffee corner.

Feestactie
In de actieweek van zaterdag 20 november tot zaterdag 27 november is er op alle artikelen 40% korting. Speciaal voor mensen die in deze week 40 jaar worden of 40 jaar zijn getrouwd is er gratis koffie met appelgebak.

Mobiele versie afsluiten