Site pictogram Tilburgers.nl

Kruikenstad trapt 55 jaar openbaar carnaval af: Ongelooge waor

Aanstaande zondag 11 november 2018 is het weer 11e van de 11e en de Carnavalstichting Tilburg heeft een vol programma georganiseerd: Een Kruikenmarkt, een tot festivalterrein omgebouwde Stadhuisstraat en de hele dag feest.  Dit jaar is het dubbel feest, want het hele seizoen staat in het teken van 5×11 jaar Carnaval in Kruikenstad. De festiviteiten beginnen rond 11.11 uur.

Na het succes van vorig jaar is ook dit jaar gekozen voor de Stadhuisstraat als  festivallocatie. Om iedereen in de Stadhuisstraat een goed zicht te geven op de artiesten en de bekendmaking van de Prins en zijn Gevolg, is een  nieuw plan bedacht. “Ik ben ontzettend benieuwd naar en enthousiast over het podium, zegt ” Freek Verhaaf, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg. “We bouwen het podium in de vorm van een loopbrug over de straat heen. We gaan dus letterlijk de hoogte in!”.

De Kruikenmarkt rondom de Heikese kerk geeft dit jaar een nieuwe draai aan de Elf-elfviering met marktkraampjes, blaaskapellen en een speciaal kinderprogramma. Deze markt duurt van 11.11 uur tot 14.11 uur. Het allerbelangrijkste moment, om 17:11 uur, is wanneer er bekend gemaakt wordt wie zich dit jaar Prins van Kruikenstad mag noemen. Spetterende optredens van Helemaal Hollands, Trio Roept U Maar (RUM) en DJ Bompa & de Mens maken de feestelijkheid die avond compleet.

Het stadsembleem, waar het jaarlijkse carnavalsmotto van Kruikenstad op staat, is het toegangsbewijs voor Elf-elf. Deze zijn tot en met 10 november voor € 3,50 te koop bij Klein Café Van Horen Zeggen (Stadhuisstraat) of Café Stoffel (Korte Heuvel). Op de dag zelf zijn er stadsemblemen te koop aan de kassa en geldt op=op.

Sinds het openbare carnaval in Kruikenstad in 1964 werd toegestaan, viert men iedere elf jaar een speciale lustrumeditie.

Dit seizoen, 2018-2019, noteert Kruikenstad 55 jaar van feestelijke tradities; ‘Vèèfkirelluf’. De lustrumviering staat in het teken van verbinding, verbreding en verdieping. Zo kan een breder publiek zicht krijgen op hoe we in Kruikenstad carnaval vieren.

Om die gedachte kracht bij te zetten, hebben documentairemaker Joost van der Werf en zijn team een documentaire gemaakt over de openbare en minder openbare carnavalsmomenten. De aanwezige Kruiken en Kruikinnen krijgen zondag een voorproefje op de documentaire in de vorm van de trailer die op schermen te zien zal zijn.

 

Mobiele versie afsluiten