Site pictogram Tilburgers.nl

Kunstportret: Wim Verhoeven (1958) en Wijnand en Michiel

Wijnand van Lieshout en Wim Verhoeven

Sinds gisteren in Kunstpodium T: De belangrijkste Tilburgse Assemblisten: Wijnand van Lieshout (1940) , Wim Verhoeven (1958) en Michiel Brouwers (1977). Wim Verhoeven is kunstenaar, organisator, psycholoog, schrijver en avonturier en is verbonden aan ‘Kunst Mondiaal – Kunstmaan’ te Tilburg. Nu in gesprek met Wim Verhoeven.

Het pand aan de Lovense Kanaaldijk waar Wijnand huisde. Je ziet de letters nog op de gevel

Wim raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door beweging, materialen, onderdelen, “ouwe troep”, deels ook omdat hij opgroeide als zoon van een “moderne” molenaar in Oisterwijk. De molen draaide dus mechanisch. En daar kwam veel gesleutel aan te pas.  Die beweging had een grote aantrekkingskracht. Eind jaren 70- begin 80 zag hij, aan de rand van Tilburg, bij Wilhelminakanaal, tussen Bosscheweg en Spoorbrug een uiterst fascinerende locatie en pand, waarin voor de ramen de letters w-ij-n-a-n-d  waren aangebracht en die de woon-en-werk ruimte was van Wijnand van Lieshout. Dit was het voormalige pand van De Kroon brouwerij, en stond al jaren leeg. Eind jaren 80 is het afgebroken, en nu zit er het truckbedrijf van Roskam.  Het gebouw, de entourage en later het werk van Wijnand van Lieshout werd een grote inspiratiebron voor Wim Verhoeven die eerst nog een de studie Psychologie tot een goed einde bracht, alvorens zijn stappen in het kunstcircuit te zetten.

Wim ontmoette Michiel Brouwers al eerder; er was meteen een “click” om samen te werken en  2 jaar geleden deden ze  samen  met het project  “hartkamer” , een voorstelling op Tournee en onderdeel van Kunstmaan.

En toen gebeurde er iets bijzonders. Michiel had eind December 2008/Januari 2009 tentoonstelling in de Kamer van Vreeman, die regelmatig de ruimte ter beschikking stelt voor kunst, en daar ontmoette Wim en Wijnand elkaar voor het eerst. En *  flits * dat was een bijzonder moment, vooral toen ook bleek dat Wijnand een bewonderaar van Wim’s werk was.

En ineens, met een klap was er een trio geboren.  En vanaf vandaag exposeren Wijnand, Wim en Michiel samen.

1) Link naar tentoonstelling in kamer van Vreeman

2) Link naar Kunstmaan

3) Link naar Hartkamer

4) Link  naar algemene aankondiging op Arty Shocking

5) Link naar aankondiging bij Tilburgers.

6) Link naar Kunstpodium T en Grublit

Mobiele versie afsluiten