Site pictogram Tilburgers.nl

Kunstrouteboekje voor onderzoek naar Parkinson

Muurpartituur 1999 – Henk Eikenaar | Foto: Stichting Parki

Stichting Parki van de 74-jarige Twan Hendriks zamelt geld in om onderzoek naar de ziekte van Parkinson te financieren. De Tilburgse kunstenaar lijdt zelf aan de ziekte van Parkinson, waar nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan. Zijn ziekte is voor Hendriks een drijfveer geweest om er actief aandacht voor te vragen aangezien er ook steeds meer jongeren mee te maken krijgen.

Deze stichting heeft een speciaal boekje uitgegeven met twee kunstroutes door Tilburg. Een fiets- en een wandelroute waarin kunstobjecten in de openbare ruimte van Tilburg zijn opgenomen.

Stoel 1972-1973 – Dick Fluitsma | Foto: Stichting Parki

Behalve de burgemeester van Tilburg, Theo Weterings die het voorwoord van het boekje schreef, hebben ook andere personen uit de Tilburgse creatieve en muzikale sector een bijdrage geleverd aan de routes. Zo worden wandelaars en fietsers door de QR-codes in het boekje te scannen, verrast door een muziekstuk Paul van Kemenade of een video waarin Errol van de Werdt (directeur van het TextielMuseum) meer vertelt over een kunstwerk. Door het bekijken van deze video’s onderweg kunnen de werken op een andere en nieuwe manier worden ervaren.

Wind-O-Phone 2003 – Nota Bene | Foto: Stichting Parki

Met de opbrengst van dit boekje zal onderzoek naar Parkinson gefinancierd worden. Het is te koop voor €20 via de website van Stichting Parki en bij de volgende locaties:

Inmiddels heeft de stichting, met als voorzitter Anne-Marie Pijnenburg, een ANBI status en initieert het naast de kunstroutes ook andere projecten, zoals het ParkinsonGrasveld, het event Brein & Muziek in april 2022 en verkoopt het kunstkaarten.

Mobiele versie afsluiten