Site pictogram Tilburgers.nl

La Poubelle na 1 jaar Diamant

La Poubelle ligt aan de Hoevense Kanaaldijk

Op 1 juli 2012 is het een jaar geleden dat kringloop-winkel La Poubelle is overgenomen door de Diamant-groep. Tilburgers.nl blikt terug op het afgelopen jaar, en kijkt vooruit met manager Theo van der Bruggen. Hij heeft moeten vechten tegen de denkbeelden die heersten rond de overname.

“Wij, de Diamant-groep, zijn in 2010 gevraagd door de gemeente”, zegt hij. “Het is niet zo dat de Diamant-groep, La Poubelle over wilde nemen. Wat je dan hoorde: ‘ze nemen de boel over, gooien het plat en steken een miljoen in hun zak’.” Vooroordelen die absoluut niet waar zijn. “Ik denk niet dat er iemand iets nadeligs over de overname kan zeggen”, vindt van der Bruggen. De toekomst van La Poubelle had er overigens zonder de overname niet rooskleurig uitgezien. “Dan had de gemeente binnen twee jaar gezegd: ‘we draaien de geldkraan dicht’.” En zonder subsidie is het volgens van der Bruggen voor La Poubelle einde verhaal.

“Je kunt met tien man een kringloopwinkel beginnen en daar een miljoen winst mee maken”, legt hij uit. Maar La Poubelle is meer dan een kringloopwinkel. De stichting biedt werk aan een dikke honderd mensen die moeite hebben om op de arbeidsmarkt te komen. Een ‘kwetsbare groep’, noemt hij hen. “Op tijd komen, een niet al te grote mond tegen de baas, daar begint het mee”, zegt hij. De meesten kampen met problemen. Dat kan om een verslaving gaan, maar bijvoorbeeld ook schulden- en relatieproblemen. Alle werknemers binnen de winkel en de werkplaatsen krijgen persoonlijke begeleiding. En dat kost geld.

Ut Rooie Bietje geen onderdeel meer van La Poubelle maar van Traverse info@smo-traverse.nl.

Er gebeurt achter de schermen veel meer dan je in de winkel zelf kunt zien. In het pand zitten verschillende werkplaatsen en een bomvol magazijn. “Het zijn allemaal werkplekken”, zegt van der Bruggen. Elektronische apparaten worden gesorteerd, uit elkaar gehaald of getest, oude tafels worden in stukken gezaagd en tot nieuw meubilair verwerkt. “Gedemonteerde printplaatjes, kabels, ze leveren allemaal geld op.” Het pand is eigenlijk te klein geworden en La Poubelle gaat kijken naar een groter pand. “Het is belangrijk om zoveel mogelijk in de winkel te hebben staan.” Er is ook al nagedacht over een online catalogus, waar klanten ook spullen die niet in de winkel staan, kunnen bekijken.

Als het aan van der Bruggen ligt, zit La Poubelle binnen een paar jaar op een andere, grotere locatie, en is hij minder afhankelijk van subsidies. “Nieuwe diensten ontwikkelen, meer aanbod in de winkel.” Hij wil zijn personeel blijven begeleiden: “Want dat is een van de doelstellingen van zowel La Poubelle als de Diamant-groep.”

Mobiele versie afsluiten