Site pictogram Tilburgers.nl

Landelijke bustoer buurthuizen ook langs Wijkcentrum In de Boomtak

Links voorzitter Clemens Audenaerd van in de Boomtak in gesprek met Marc-Robin Visscher van Radio en met LSA-directeur Ties de Ruijter.
Links voorzitter Clemens Audenaerd van in de Boomtak in gesprek met Marc-Robin Visscher van Radio en met LSA-directeur Ties de Ruijter.

Maandag 22 juni gingen de initiatiefnemers van vijf zelfstandige buurthuizen uit heel Nederland met een touringcar op pad. Ook het Tilburgse wijkcentrum In de Boomtak was hierbij betrokken.  De busrondreis was aanleiding voor NPO Radio 1 om aandacht te schenken aan het Tilburgse buurthuis. Om 7 uur ’s ochtends was Radio 1 verslaggever Marc-Robin Visscher al present in de Boomstraat.

Projectleider Thijs van Mierlo van het LSA: “Stuk voor stuk zijn deze wijkhuizen koploper in het nemen van verantwoordelijkheid en bedenken van innovatieve aanpakken. Door deze onderlinge ontmoetingen te organiseren krijgen zij de inspiratie aangeboden, die zij dagelijks aan vele anderen geven.”

Vrijwilliger Rob van de Klundert van het Wijkcentrum was met de bustoer op pad en noteerde het volgende:

“Bij In De Boomtak werd het gezelschap ontvangen met heerlijke Brabantse worstenbroodjes. Bestuursvoorzitter Clemens Audenaerd vertelt over de bijzondere manier waarop het buurthuis eigendom is geworden van de bewoners in de buurt. Dit heeft men bereikt door ‘aandelen’ in het buurthuis te verkopen aan buurtbewoners. Met het hiermee opgehaalde bedrag, een financiële bijdrage van de gemeente en een gunstige hypotheek hebben zij dit kunnen realiseren.
“Er komen als eigenaar van het pand veel dingen op je af. Dankzij LSA en KNHM hebben we een Meerjarig Onderhoudsplan.”
Het buurthuis is nu aan het onderzoeken hoe de gemiddelde leeftijd van de bezoekers naar beneden kan worden bijgesteld. Nu komen er vooral 55+ers. Door het binnenhalen van sportclubs, het organiseren van jeugddisco’s en een aanbod van cursussen voor kinderen komen er al jongere bezoekers, maar dat mag gerust nog meer worden.”

“Weer terug in de bus was het woord aan Ties de Ruijter, directeur van LSA. Hij sprak over de rol die zijn organisatie speelt in de begeleiding van pionierende buurthuizen. “LSA heeft DE oplossingen ook niet, maar zijn met zijn allen altijd op zoek naar vragen en oplossingen. Wat werkt wel en wat niet?”

Bewonersgroepen uit Breda (Ons), Rotterdam (Her-Ontdekt), Tilburg (In de Boomtak) en Venray (‘t Schöpke) waren betrokken bij  de Beheer je buurthuis Bustour.  De landelijke bewonersvereniging LSA organiseerde deze tour.

 

 

Mobiele versie afsluiten