Site pictogram Tilburgers.nl

Landelijke studenten manifestatie op het Malieveld tegen invoering leenstelsel

jet_bussemaker_ocw_foto_ruud_hoornstra_web_0“De basisbeurs is niet meer van deze tijd”,  dat zei minister van Onderwijs, Jet Bussemaker vanmorgen in het Televisieprogramma WNL op Zondag . Het systeem wordt vervangen door een leenstelsel waarover de Tweede Kamer deze week spreekt.

Onder studenten is veel verzet tegen het plan. Ook zijn de meeste oppositiepartijen fel tegen. Maar dankzij de steun van D66 en GroenLinks heeft de bewindsvrouw voldoende steun om haar plan door het parlement te loodsen.

Volgens Bussemaker was de basisbeurs ideaal voor de jaren tachtig, maar werkt het nu niet meer. Dat komt vooral doordat het aantal studenten sindsdien is verviervoudigd, terwijl het aantal docenten hier geen gelijke tred mee heeft gehouden, legde de minister uit.

Studenten moeten straks meer gaan lenen. Hier staat volgens Bussemaker een investering van 1 miljard euro tegenover in de kwaliteit van het onderwijs. De politieke partijen  ChristenUnie, CDA en SP vrezen dat door het afschaffen van de basisbeurs het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt.

Op vrijdag 14 november wordt er op het Malieveld in Den Haag een landelijke manifestatie georganiseerd tegen het afschaffen van de basisbeurs en invoeren van een leenstelsel door veertien studentenorganisaties.

manifistatie tegen het leenstelsel

Bron ANP

Mobiele versie afsluiten