De Wet kraken en leegstand (Wk&l) is op 1 oktober 2010 ingevoerd door de regering in Den Haag en sindsdien is kraken strafbaar. Wel mogen gemeenten regels opstellen om leegstand van bedrijfspanden en woningen tegen te gaan en na Amsterdam is Tilburg de tweede gemeente die hiervoor een verordening (gemeentelijke wet) maakt. Het eerste concept hiervan werd op maandagavond 16 januari in de commissie ‘Fysiek’ besproken.
Het voorstel dat wethouder Berend de Vries op tafel legde houdt onder meer in, dat er een meldingsplicht komt voor bedrijfspanden in bepaalde delen van de stad, zoals Loven, Kanaalzone, Kraaiven, Korvelseweg, Besterd en voor ruimte boven winkels in de Binnenstad. Voor andere delen van de stad zou er dan een vrijwillige melding komen van leegstaande panden door de eigenaren. Samen met de eigenaren wil de gemeente dan zoeken naar gebruiksmogelijkheden. Voor het niet melden van leegstand waar dat wel verplicht is, kan de eigenaar hiervoor een boete krijgen.
Voor een deel van de gemeenteraad zijn deze regels niet streng genoeg. GroenLinks, SP en PvdA vinden dat de Leegstandsverordening voor de gehele stad noet gelden en niet alleen voor een gedeelte. Ook willen deze partijen dat er actiever met eigenaren naar mogelijkheden gezocht wordt, en dat eigenaren die niet mee willen werken een stok achter de deur krijgen in de vorm van een boete. Het CDA, bij monde van Charlotte Stalpers wil vooral de verloedering tegengaan die leegstaande panden veroorzaken in een wijk.
In de gemeenteraadsvergadering van februari wordt de discussie verder gevoerd en een beslissing genomen.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Heel mooi dat de gemeente Tilburg als tweede stad na Amsterdam “iets” gaat ondernemen tegen langdurige leegstand van bedrijfspanden. Er zijn met name in de industriestad Tilburg voldoende door burgerparticipatie opgezette initiatieven die snakken naar een betaalbare, goedkope of zelfs gratis ruimte.
De vaak altruïstische, sociale en duurzame activiteiten opgezet voor burgers door burgers genereren meestal geen of weinig geld. Het zijn vaak idealistische projecten die het leven voor de Tilburgers wat kunnen veraangenamen in deze bare tijd van snel groeiende crisis. Voorbeelden zoals er reeds opgestart waren in het voormalige nachtburgemeester bureau of nog als idee vorm moeten krijgen zijn Ruiltafels, Goei Eete, Repiar Café’s, Kledingruilbeursjes, PC ReStart, Exposities, Ons Diner & Energiebesparende Werkgroepjes enz. Veel van deze initiatieven hebben al bewezen dat het anders zou kunnen. Op een correcte manier tijdelijke invulling geven in lege bedrijfspanden door deze sociaal duurzame activiteiten die verpaupering tegengaan en ook nog de sociale cohesie in de stad bevorderen. Kleine projectjes, door mensen voor mensen ,die in de komende tijd hard nodig zullen zijn en er voor gaan zorgen dat Tilburgers in nood zachter kunnen landen i.v.m. de stapeling van bezuinigingen uit Den Haag. Ik zou bijna durven zeggen een echte “Win Win” Situatie voor ons ieder. Samen delen is zo veel meer dan alleen maar samen helen.
Met vriendelijke Groet
Roland