Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.
In onze kindertijd was het onderweg met de auto een van onze lievelingsspelletjes. Gekke woordjes verzinnen met de letters op de nummerplaten van de auto’s die ons passeerden. We werden vaak gepasseerd. De ‘Lelijke Eend’ van pa ging destijds niet zo hard. Dan kwam er weer een Gekke Gerrie voorbij, een wagen met GG op de
plaat dus, en Gerrie was de naam van ma.
Grote lol. ZH werd Zotte Hans en SL mochten we nooit verder benoemen dan ‘Stomme …’, anders kregen we fors de wind van voren.
In Tilburg lopen heel wat creatievelingen rond, die met de lettertjes in de naam van onze politieke partijen wel raad weten. Op een verkeerslicht stak een sticker met het hoofd van Rutte, de letters VVD waren omgevormd tot ‘Veroordeeld Voor Discriminatie, dwars door dat TV hoofd van de premier.
Ik vind zelf deze verbastering van FvD wel aardig: Familie van Dukatenjagers. Want wie gelooft dat deze verzameling van rijke lieden het gaat opnemen voor de ‘gewone man’, moet toch echt nog eens naar het profiel van deze club, het bezit en de bovengemiddelde inkomens van hun kandidaten kijken. Dan liever Perspectief voor de Armen.
Kijkend naar Tilburg hebben we ooit de naam ‘Toen Links’ bedacht voor de coalitiepartij die al snel wethouder Mario Jacobs ziet vertrekken. Wat kunnen we verzinnen voor D66, nu we daar ‘Bye Bye Berend’ horen klinken?
In feite is dit college na drie jaar binnenkort gevallen.
Van de zes wethouders die in 2018 begonnen en die toen in hun bestuursakkoord bezwoeren de Tilburgers na 4 jaar ‘Gezond en gelukkig’ achter te laten in 2022 zijn er straks nog drie over.
Twee van hen zijn lid van een coalitiepartij: de VVD en de laatste D66’er, nummer zes is partijloos immers.
Als eerste vertrok, midden in het Chroom6-debat, CDA-wethouder Erik de Ridder. Hij ging voor het waterbedrijf in Boxtel aan de slag. GL-wethouder Mario Jacobs gaat als graaf de dijken bewaken in het oosten van onze provincie. En nu De Vries dus, hij wil als toekomstig topambtenaar Utrecht gezond en gelukkig maken.
Een belangrijke reden om in Tilburg het referendum over de verdozing van Wijkevoort weg te stemmen was volgens de coalitiepartijen onder andere dat men de boel niet wilde laten klappen. De achterban van GroenLinks heeft daar menig hard woord over gesproken. De zelfbenoemde klimaatbeschermers zijn overal tegen de bouw van grote distributiecentra die slechts gebouwd worden om nog meer dozen te schuiven, maar wilden hun stoeltje in het Tilburgse college niet opgeven.
Ook gekend referendum-voorstander D66 draaide zich in de gemeenteraad in allerlei onmogelijke juridische bochten.
Binnenkort, op 8 maart, spreekt de gemeenteraad opnieuw over Wijkevoort. Nu gaat het over het voorstel om alle 27 bezwaarschriften uit de stad af te wijzen. Die bezwaren waren gericht tegen het door de coalitie gedragen raadsbesluit om een referendum niet toe te staan.
Het raadsvoorstel ziet er bizar uit: alle namen van de bezwaarmakers zijn zwart gelakt. Het lijkt wel een beleidsstuk van premier Rutte.
Alsof we de bezwaarmakers niet al maanden met naam en toenaam kennen.
Veel stel ik me niet voor van de bijdragen uit de coalitiepartijen op 8 maart bij de behandeling van dit agendapunt. Want natuurlijk waren zij en het college er op voorhand van overtuigd dat al die bezwaarschriften zouden worden verworpen. Dat snapte iedereen al lang van te voren.
Levert wel een leuke bijdrage op voor ons lettertjes spelletje: GeenLef en Draaien 66.
Recente reacties