Site pictogram Tilburgers.nl

Leveren Gemeentelijke handelsmissie wel iets op?

Changzhou dag 5 - 2Gemeentebestuurders reizen nogal eens naar het buitenland. Dat doen ze onder het mom van een handelsmissie, studietrip of inspiratiereis. Maar het levert vrijwel nooit iets op zegt Huub Ruël, Lector International Business aan de Hogeschool Windesheim in een artikel van Binnenlands Bestuur. “Alleen als er van tevoren aan een goed plan voor de lange termijn is gewerkt heeft het kans van slagen. Maar de realiteit is dat er vrijwel nooit goed over is nagedacht.”

Goedbedoeld maar naïef noemt de lector de handelsmissies van gemeenten. “Ze zien zichzelf vaak als het centrum van de wereld, maar wees realistisch. Alleen als er hele concrete doelen worden geformuleerd is er kans op resultaat. Wat wil je als provincie of gemeente bereiken, wie wil je daarvoor ontmoeten en hoe bestendig je vervolgens je contacten? Er is zeker professionalisering nodig bij de internationaliseringsfunctie van lokale overheden.”

Huub Ruël roept gemeenteraden dan ook op erg kritisch te zijn op buitenlandreizen van hun bestuurders. “Vraag wat het concrete plan is en de exacte bedoeling, het gaat tenslotte om belastinggeld. Beter is het om van tevoren verantwoording over de reis af te leggen. En niet zoals nu altijd het geval is, pas achteraf.” Hij heeft nog een gouden tip voor reislustige bestuurders: ga op handelsmissie naar Duitsland. ‘Het klinkt misschien saai, maar daar liggen toch echt de concrete kansen om door grensoverschrijdende samenwerking de economie te versterken.’

erik-de-ridder chinaDe gemeente Tilburg gaat ook regelmatig op handelsmissie. Zo is er van 11 tot en met 19 oktober nog een gemeentelijke handelsmissie, samen met elf Tilburgse bedrijven, geweest naar zusterstad Changzhou in China. Vooraf zijn de deelnemers geïnterviewd om de persoonlijke doelstelling helder te krijgen. Daarna is er een match gemaakt met bedrijven in Changzhou. “Het was een vruchtbare handelsmissie”, geeft wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken) aan. “Tilburg en Changzhou hebben een stedenband sinds 1997, maar we hebben onze band de laatste jaren flink aangehaald. Door elkaar te bezoeken, verstevig je de onderlinge relatie. Van deze goede verstandhouding  profiteert het Tilburgse bedrijfsleven. Zij komen sneller en makkelijker in contact met ondernemers in China.”

Bierens Machinefabrieken B.V. ondertekende bij de vorige handelsmissie in 2013 een intentieovereenkomst met een Chinees bedrijf in tandwielproductie. Henk Meijer, CEO van Bierens, reisde ook dit jaar mee. “Dankzij de missie hebben we een Chinese co-producent gevonden. Deze mogelijkheid is voor ons belangrijk vanwege onze markten in Oost-Europa.”

handel chinaPatrick Villevoye van Logistic force, opleider op het gebied van transport en logistiek, is zeer te spreken over de handelsmissie. “Ik heb met veel Chinese ondernemers uit de transportwereld gesproken. Zeer interessant. Ik zou iedereen aanraden om zo’n reis te maken. Het verbreedt je horizon.” Het bedrijf Dutch International Trading BV heeft een overeenkomst met een bedrijf in Changzhou gesloten om melkpoeder te leveren.

Pierre van Kleef, directeur van Gate@Aeroparc, het aerospace en maintenancepark in Gilze en Rijen, reisde ook mee naar China. In de groei van de Chinese luchtvaartindustrie liggen interessante kansen voor Nederlandse luchtvaartbedrijven. “We zoeken naar mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van technologie uitwisseling, opleiding en training. Overheidsrelaties zijn belangrijk in het zakelijke verkeer met China en je kunt zien dat de stedenband die Tilburg met Changzhou heeft niet alleen deuren opent maar ook zorgt voor goede contacten in het zaken netwerk.”

Ook tijdens de handelsmissie van minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) vorige week naar China zijn er door Nederlandse en Chinese bedrijven diverse contracten plus een aantal verklaringen voor intensieve samenwerking getekend. In totaal hebben de twaalf overeenkomsten een waarde van minstens een half miljard euro. De verwachting is dat de opbrengst de komende jaren nog aanzienlijk verder oploopt. Minister Ploumen: “Hiermee wordt weer eens aangetoond hoe belangrijk het is dat onze ondernemingen over de grenzen kijken. Evenals de hoge kwaliteit en innovativiteit van hun producten en diensten.”

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan bezoekt China momenteel met een grote handelsdelegatie. Ploumen en Van der Laan trokken gedeeltelijk samen op om beide missies elkaar te laten versterken.

 

 

Mobiele versie afsluiten