Site pictogram Tilburgers.nl

Lezing over Armoede bij Peerke Donders

Ralf Embrechts (links) en Thea van Blitterswijk. Foto  Lout Donders

Zondag 16 december 2018 gaan Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts met elkaar in gesprek in het Peerke Donders Paviljoen. Het gesprek is in het kader van een serie lezingen over armoede, naar aanleiding van de expositie  ‘Arm in arm met Peerke’.

Beide sprekers staan midden in de armoede en de armoedebestrijding in Tilburg en zien dagelijks wat die aanricht. Thea van Blitterswijk is directeur van het Ronde Tafelhuis, Ralf Embrechts is directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij en onder meer initiator van de Quiet.

De gezamenlijke lezing door deze twee experts begint om 14.00 uur. De entree is gratis.  

Thea van Blitterswijk: “Je hoort het vaak: In ons land is niemand arm. Arm? En die nieuwe telefoon dan? Als je echt arm bent kun je ook niet roken. Oordelen zijn vaak snel en snoeihard. Er is niet altijd oog voor achterliggende problematiek. Maar, hoor je dan zeggen: ‘Dat is eigen verantwoordelijkheid.’ Over deze onderwerpen wil ik het graag hebben.” Thea van Blitterswijk lanceert deze middag een manifest met enkele hele concrete ideeën en voorstellen waarmee armoede in Tilburg-Noord werkelijk te lijf kan worden gegaan.

Ralf Embrechts neemt de bezoekers van de lezing op 16 december  2018 mee in de ’trends in armoede’. Hij laat zien wat armoede met je doet en de verschillende oorzaken van armoede en psychologie van de armoede.

Hij kijkt ook vooruit en pleit voor een samenleving vanuit vertrouwen in plaats van vanuit wantrouwen. ‘In wat voor wereld willen we leven? Een wereld gestoeld op meer en meer, en ikke, ikke, of juist een wereld van hernieuwde solidariteit en eerlijker delen?’

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord is onlangs door burgemeester Theo Weterings de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ geopend. Deze expositie vertelt in woord en beeld het verhaal van de armoede en de armoedebestrijding in Tilburg sinds 1809.

Gezien de grote belangstelling is de expositie een schot in de roos. Als onderdeel van de tentoonstelling worden in het Peerke Donders Paviljoen de komende maanden geregeld lezingen en andere activiteiten rond het thema armoede gehouden.

Mobiele versie afsluiten