Site pictogram Tilburgers.nl

Lezing Paul Spapens over geschiedenis van de zorg in Tilburg

Paul Spapens met mondkapje wijst op foto’s van ambulance broeders met mondkapje tijdens de Pokkenepidemie in de expositie ‘Van Pest tot Corona’ in het Peerke Donders Paviljoen.Foto: ETZ, afdeling Film en Fotografie, Ellen den Ouden

Paul Spapens geeft op zondag 20 december 2020 een lezing over de geschiedenis van de zorg in Tilburg. Deze lezing kan door maximaal dertig personen worden bijgewoond in het Peerke Donders Paviljoen. Maar de lezing kan ook live thuis worden gevolgd via een live stream die Omroep Tilburg verzorgt.  De lezing “Van pest tot corona” begint om 14.00 uur.

Paul Spapens is een kenner van de geschiedenis van Tilburg. Hij schreef de tekst van de expositie over de geschiedenis van de zorg in Tilburg die momenteel veel bezoekers trekt in het Peerke Donders Paviljoen. Aan het slot van de lezing wordt de documentaire over corona in Tilburg vertoond. Deze documentaire vormt een onderdeel van de tentoonstelling gemaakt door Caroline Evers en Paul Spapens.

Zowel de lezing als de tentoonstelling zijn nu actueel. Corona heeft iedereen geconfronteerd met het grote belang van zorg, de mensen die er werken, de techniek, de ontwikkelingen en als alles overkoepelend de zorg die mensen voor elkaar moeten hebben. Daardoor liet ook Peerke Donders zich inspireren toen hij in Suriname onder de melaatsen werkte. Paul Spapens begint zijn verhaal over de geschiedenis van de zorg in Tilburg eeuwen terug toen de Tilburgers stierven aan de pest en uit de stad werden verbannen als ze lepra hadden.

Hij laat zien hoe de Tilburgers ziek werden van vergiftigd drinkwater, bedorven voedsel en erbarmelijke huisvesting. Vanaf ongeveer 1850 begon langzamerhand veel ten goede te keren dankzij onder meer het eerste ziekenhuisje dat stond waar nu het Wilhelminapark is. Artsen vestigden zich in Tilburg. De kraamzorg werd steeds beter en de Tilburgers zelf begonnen er ook in te geloven want die hielden nogal lang vast aan eeuwenoude huis-tuin-en-keuken praktijken en volksgeloof. Hoe kwetsbaar de mens is bleek in 1951 toen Tilburg in een totale lockdown ging als gevolg van een pokkenepidemie.

Omdat de zorg zo belangrijk is voor het menselijk bestaan, is het verhaal over de geschiedenis daarvan interessant. Het verhaal van Paul Spapens is toegespitst op de Tilburgse situatie. Wie de lezing in het Peerke Donders Paviljoen bij wil wonen moet zich aanmelden via info@peerkedonders.nl De live stream is te volgen via het YouTube kanaal van Omroep Tilburg. Op de website www.peerkedonders.nl komt ook een link te staan naar deze live stream.

Mobiele versie afsluiten