Site pictogram Tilburgers.nl

Lidi Toepoel wint Publieksprijs voor film Zoentjesdief

In het midden Lidi Toepoel met de Publieksprijs van Niederrhein Film Festival

De korte film Zoentjesdief van de Tilburgse regisseuse Lidi Toepoel heeft de Publieksprijs gewonnen op het Niederrhein Film Festival in Duitsland. De film was overduidelijk de favoriet van het publiek, dat door Zoentjesdief in het hart geraakt werd.

De film is al bijna 3 jaar bezig aan een succesvolle internationale filmfestival tour over de hele wereld en won daarbij al eerder meerdere prijzen. Een greep hieruit: Best Korte Film op het Festival Internacional de Cine para Ninos in Mexico, Beste Nederlandse Film en Publieksprijs op het Internationaal Kortfilmfestival Kalmthout in België, Beste Script op het Children’s International Film Festival of Wales en Beste Regisseur op het Falvaterra Film Festival in Italië.

In 2021 had Zoentjesdief de wereldpremière op het grootste kinderfilmfestival van Europa: het Giffoni Film Festival. Gevolgd door de Noord-Amerikaanse premiere op het, Oscar qualifiying, Chicago International Children’s Film Festival. De Nederlandse première vond plaats op het Cinekid festival waar de film genomineerd werd in de categorie ‘Beste Nederlandse korte film’ en in de top 3 eindigde.
Zoentjesdief vertelt het verhaal van Amy, die speels omgaat met de dementie van haar oma. Totdat ze haar op een dag verloren en verward aantreft. Ze besluit haar oma te helpen een moment van geluk terug te vinden.

De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Mientje, de oma van filmmaakster Lidi Toepoel, die met dementie in een verpleeghuis woonde en daar verliefd werd. In de film spelen onder andere de bekende Nederlandse acteurs Hetty Heyting (De Familie Knots, Sinterklaas film), Frits Lambrechts (Het geheime dagboek van Hendrik Groen, Alfred J. Kwak) en Christanne de Bruijn (De Dirigent).

Mobiele versie afsluiten