Site pictogram Tilburgers.nl

Lieke Marsman Dichter des Vaderlands

Lieke Marsman Foto: Merlijn Doomernik

Op 21 januari 2021 nam Lieke Marsman de titel Dichter des Vaderlands over van Tsead Bruinja. De komende twee jaar zal zij het prestigieuze ambt bekleden.

Lieke Marsman werd uitverkoren door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid. In haar werk gaan het persoonlijke en politieke hand in hand. Marsman weet altijd haar vinger op de zere plek in de samenleving te leggen.

Die rol neemt ze zich ook voor in het maatschappelijk debat te gaan spelen, vertelt ze in een interview met NRC. Dat verlangen is mede ingegeven door haar ziekte: “Het is een tijd van ziekte, en alle zieke en zwakke mensen zijn het afgelopen jaar nagenoeg afgeschreven, als ‘dor hout’. Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.”

Foto Tilt – William van der Voort

Direct na haar schrijfresidentie voor Tilt Festival in Tilburg werd bij Marsman in 2018 kraakbeenkanker geconstateerd. Over het ziekteproces, de operatie en de eerste periode daarna schreef ze in dat jaar ‘De volgende scan duurt vijf minuten’, essay, pamflet en poëzie ineen. Ze is dan nog voorzichtig en hoopvol, maar de kanker keert terug.

Lieke Marsman (1990) schrijft al meer dan vijftien jaar poëzie. In 2010 debuteerde ze met Wat ik mijzelf graag voorhoud, bekroond met drie debuutprijzen: de C. Buddingh’-prijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Liegend Konijn Debuutprijs. Drie jaar later verscheen De eerste letter en in 2017 volgde de roman Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze proza met poëzie en essayistiek vervlecht in een stilistische zoektocht over klimaatverandering.

Dichtregel van Lieke Marsman ‘Oneindigheid van tijd houdt me overeind nu; op het hoofdgebouw van Interpolis Foto TILT – William van der Voort

In haar nieuwe bundel ‘In mijn mand’ die ook op 21 januari 2021 verscheen bij Uitgeverij Pluim, behandelt Lieke Marsman de grootste thema’s die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven.

Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Om de woorden van de nieuwe dichter kracht bij te zetten wordt een dichtregel via een gigantische banier op de hoge Interpolis-toren midden in het centrum Tilburg geplaatst. “Oneindigheid van tijd houdt me overeind nu – Lieke Marsman”

Over de Dichter des Vaderlands
De Dichter des Vaderlands werd in 2000 ingesteld op initiatief van NRC Handelsblad, Poëzieclub en Poetry International. De functie is sindsdien bekleed door Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin en Tsead Bruinja. www.dichterdesvaderlands.nl

Over Tilt
Tilt vertelt verhalen. Of dat nu op een podium is, in een boek, een podcast of in een graphic novel; alle verhalen beginnen bij de taal. Schrijvers, performers en dichters brengen via taal hun verhalen tot leven. Tilt tilt ze op door het organiseren van auteursresidenties, literaire programma’s en festivals. www.tilt.nu

Mobiele versie afsluiten