Site pictogram Tilburgers.nl

Luc Tuymans 29 juni terug in De Pont met The Return

Mayhem (2003), photo Studio Luc Tuymans, Hall Collection

De Pont museum in Tilburg organiseerde in 1995 de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Deze zomer in 2019 keert de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug naar De Pont met een tweede overzicht, die hij toepasselijk de titel The Return meegeeft.

Hendrik Driessen, directeur van De Pont, neemt met deze tentoonstelling afscheid van het museum waaraan hij sinds de oprichting verbonden is geweest. Zijn opvolger is Martijn van Nieuwenhuyzen die 26 augustus 2019 officieel begint.

De tentoonstelling, die op 29 juni 2019 opent, is in nauwe samenwerking met de kunstenaar tot stand gekomen.  De expositie bevat een vijftigtal schilderijen uit de periode 1975 tot nu, waaronder enkele recente werken die niet eerder te zien waren.

The Return is een van de twee grote Tuymans-tentoonstellingen die deze zomer in Europa te zien zullen zijn. Naast die in De Pont, toont Palazzo Grassi in Venetië nog tot 6 januari 2020 de eerste solo-tentoonstelling van Luc Tuymans in Italië.

Over de kunstenaar: Luc Tuymans (Mortsel, 1958) hield zich als beginnend kunstenaar vooral met film bezig, maar geleidelijk aan won de schilderkunst zijn interesse. Lange tijd werkte hij buiten de schijnwerpers tot hij, eind jaren tachtig, de tijd rijp achtte om naar buiten te treden. Hij kreeg al snel succes, vooral nadat hij in 1992 deelnam aan de door Jan Hoet georganiseerde Documenta. In zijn vroege schilderijen broeit vaak het geweld, dat weliswaar buiten beeld blijft maar niettemin verontrustend aanwezig is. In het latere werk worden de verwijzingen daarnaar minder expliciet, maar zijn schilderijen roepen bij de kijker nog altijd een zeker ongemak op. Zijn werk blijft je verleiden en ook al kom je dicht bij de mogelijke betekenis ervan, het zal zijn geheim nooit helemaal prijsgeven.

De expositie Luc Tuymans – The Return opent op 29 juni 2019 en loopt tot 17 november 2019. De Pont Museum is te vinden aan Wilhelminapark 1

Mobiele versie afsluiten