
Op dinsdag 25 juni 2019 heeft de LocHal in de Tilburgse Spoorzone opnieuw een prijs gekregen. Deze keer de NRP Gulden Feniks, welke jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten.
Behalve de LocHal vielen ook de Stationsrenovatie Metro Oostlijn in Amsterdam en de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest in de prijzen.
Het NRP Platform voor transformatie en renovatie organiseert elk jaar een Nationale Renovatie- en Transformatiedag, waarop de prijzen worden uitgereikt. Dit jaar waren er 79 projecten uit heel Nederland aangemeld, waarvan het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam genomineerd waren. Alle genomineerde gebouwen zijn te bekijken op de website van NRP.
Citaat uit het juryrapport: “Met de transformatie van de voormalige spoorwerkplaats in Tilburg is een nieuw landschap gecreëerd in het ontwikkelingsgebied Spoorzone. De transformatie getuigt van vakmanschap en ingenieurskunst. De stad wordt in de LocHal voortgezet en de dynamiek is er voelbaar. Het is verrassend hoe snel vele mensen uit alle doelgroepen zich het gebouw zo snel eigen hebben gemaakt. Het project is op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De LocHal is in haar korte bestaan nu al een internationaal voorbeeld voor nieuwe stedelijke, publieke programma’s, waarbij samenkomst, leren, werken, cultuur en verblijven samensmelten tot nieuwe stedelijke plekken.”
1 reactie
Voeg die van jou toe →Goh.
Viel-ie ook maar eens in de prijzen als het gaat om de erkenning van het ‘geleden leed’ aldaar.
Vielen we in Tilburg ook maar eens in de prijzen als het gaat om het gepast bestraffen van de ‘damals’ verantwoordelijken, die nu weer keurig zijn weggedoken en waarschijnlijk wel met de festiviteiten (die gepaard gaan met zo’n onderscheiding) acte-de-presence geven.
Hadden we in Tilburg maar net zo’n (al dan niet realistische) kijk op het verleden zoals ons onvolprezen Amsterdamse college: spijt betuigen voor het verleden wat ongetwijfeld wordt gevolgd door schade- en/of herstelbetalingen.
Nee, ik kan dan wel een glimlach opbrengen voor het neergezette werk (de renovatie) maar zeker niet voor het toneelstuk eromheen.
Ik gun de mensen die hun leven daar hebben zien verwoesten de excuses -en daaropvolgende herstelbetalingen- zoals de linkse gemeenteraadskornuiten in Amsterdam gaan voorstellen als het gaat over hun slavernijverleden. Ja, die vergelijking toch, slavernijverleden…. Zien we een verschil? Nee hoor. Toen moest je op straffe van. Schuren ook, nondeju, op straffe van.
Ik wacht de gemeenteraad, B&W en de burgemeester wel af; wellicht komt er wel een voorstel ala Amsterdam.